5 dolog, amit tudnod kell a lakásvásárlásról

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mielőtt még belekezdenél a lakásnézegetésbe, az alábbiakat feltétlenül vésd az eszedbe!

Íme néhány tanács, amelyeknek a segítségével könnyebben ki tudjuk választani a számunkra megfelelő ingatlant.

1. Tervezzünk hosszú távon

Egy átlagos ember életében a lakás az, amire a legtöbb pénzét költi, és persze itt is tölti idejének nagy részét. Éppen ezért nem érdemes rövid távra tervezni egy-egy ingatlannal, ha már jelentős összegeket és energiát fektettünk bele.

Rövidebb távú lakhatás esetén azonban érdemes albérletben gondolkoznunk.

2. Ne csak a pénz határozza meg döntésünket

Az otthon nem csupán egy pénzügyi befektetés. Azért vásároljunk meg egy ingatlant, hogy az megkönnyítse és jótékonyan hasson életünkre.

Az otthon legyen értünk, és ne mi az otthonunkért

3. Az igényeink szerint válasszunk otthont

Csakis a számunkra szükséges tulajdonságokat keressük egy lakásban. Ne vesszünk el az apró részletekben: talán elsőre megtetszik néhány beépített kiegészítő a megtekintett ingatlanban (pl. távvezérlésű ajtó), de ha ezeket megvásárlás után aligha használnánk, ne ez alapján döntsünk. Ráadásul még ezek az apró dolgok a lakásárakat is megdobják.

Készítsünk egy listát a reális igényeinkről. Lakás kiválasztásakor igyekezzünk főleg ez alapján dönteni.

4. A határ a csillagos ég, de nem lakásvásárlás esetén

Még mielőtt elkezdenénk ingatlanok után keresgélni, határozzuk meg az összeghatárt. Könnyen csalódás érhet, ha nem a saját pénztárcánknak megfelelően történik a lakásnézegetés.

Alaposan gondoljuk át a pénzügyeket, mielőtt még késő lenne

Amire különösen érdemes ügyelnünk: az elhelyezkedés. A vásárlók többsége erejükön túl áldoznak be olyan pénzösszegeket, amire később még szükségük lenne a lakásvásárlás folyamán – mindezt a kedvező elhelyezkedésért cserébe. Ebben az esetben érdemes egy pro-kontra listát készítenünk igényeink, illetve pénztárcánk alapján.

5. Ne féljünk nemet mondani

Lakásvásárlás esetén is számtalanszor előfordulhat, hogy a lakás egy-egy tulajdonsága nem tetszik, vagy esetleg a vételár nem felel meg. Ilyenkor tudjunk nemet mondani, hiszen – mivel hosszútávra tervezünk – nem mindegy, hogy milyen környezetben és életminőségben töltjük mindennapjaink nagy részét.

Megéri várni a tökéletes ingatlanra.

Forrás