Mennyit fogyaszt a klíma?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

És mi a több: fűtésszámla vagy hűtésszámla?

„A nagy meleg miatt egy átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt az ország áramfogyasztása, a napi csúcs a tavalyihoz hasonlóan 6200 megawatt körül alakul" - egy példa azon közlemények közül, amelyek évről-évre, minden nyáron napvilágot látnak az illetékesek "tollából", valamelyik napilap, TV-híradó tolmácsolásában.

Akik klímát használnak, számíthatnak arra, hogy a rendszeres, megszokott havi villanyszámla a kérdéses időszakban bizony növekszik, ill. lehet hallani olyan esetekről, hogy a nyári "hűtésszámla" akár a téli fűtésszámlával is vetekedett.

A klíma áramfogyasztása vetekedhet a téli fűtésszámlával

A klímákat, a többi háztartási géphez hasonlóan, energiaosztályba sorolják. Az A-tól G-ig tartó osztályzásban a számok a felhasznált villamos energia és a szállított energia hányadosa. Tehát egy 3,2-es EER értékkel rendelkező "A" energiaosztályos klíma 1 kW/h villamos energiával 3,2 kW/h tud hűteni: azaz minél nagyobb az EER érték, annál kevesebb lesz a villanyszámla.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy "A" energia osztályos mobil klíma EER értéke 2,60 - 2,80 míg egy split klíma ERR értéke 3,20 - 3,40. Tehát 1kWh villamos energiából a split klíma 3,2kW-ot hűt míg egy mobil klíma csak 2,6kW-ot. Tehát a split klíma 19 százalékkal kevesebbet áramot fogyaszt, másképp fogalmazva 23 százalékkal többet hűt a split klíma ugyanannyi áramból.

Érdemes tisztában lenni a légkondícionálók energiafogyasztásával

Mi befolyásolhatja a fogyasztás mértékét?

A klímák fogyasztását sok tényező befolyásolhatja, így ezek ismeretében további energia spórolásra nyílhat lehetőségünk.

  • az első szempont, amikor a klímát egy adott helyiséghez kiválasztjuk, a helyiség teljesítményigénye. Ezt az igényt meghatározza a helyiség mérete, rendeltetése, fekvése, falak, nyílászárók szigetelésének milyensége, valamint az egyéb, "bevitt" hőforrások mennyisége. A helyiség mérete döntő, hiszen minél nagyobb, annál nagyobb teljesítményű készülékkel lehet lehűteni.
  • döntően befolyásolja a klíma fogyasztását a beállított hőmérséklet értéke. Mivel az elszállított energia és a beállított hőmérséklet, illetve a kinti hőmérséklet különbsége között egyenes arányosság áll fenn, minél nagyobb különbséget állítunk be a külső levegő hőmérsékletéhez képest, annál nagyobb fogyasztással kell számolnunk.
  • a leginkább meghatározó szempont a fogyasztásnál a gépek hatásfokában rejlik. A hatásfok a klímák műszaki felépítésétől, a kivitelezés precízségétől, valamint a használt hűtőközegtől (R410A, R407C stb..) is függ. A hatásfokot, vagy jóságfokot számokban mérve is kifejezik, melyeket EER és COP számokkal jelölnek. Ezek a számok kifejezik, hogy egy klíma 1 kWh elektromos energiából mennyi hűtő, vagy fűtőenergiát képes előállítani. Minél nagyobbak ezek az értékek, annál kevesebb elektromos áramot használ fel a klíma ugyanakkora tér lehűtésére vagy felfűtésére.

A ventillátor a klíma mellé jól jöhet

5 tipp a klíma fogyasztásának csökkentésére

  1. Hőmérséklet emelése: ahogy télen, úgy nyáron is igaz - minél nagyobb a külső és belső hőmérséklet közötti különbség, annál drágább lesz a számla. Emeljünk a belső hőmérsékleten 1-2 fokot, hiszen már az az 1 fok is 3-4%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.
  2. Ventillátor használata: a mozgó levegőt mindig hidegebbnek érezzük. Érdemes kihasználni ezen tulajdonságát, hiszen a mozgó levegőt 2-8 fokkal hűvösebbnek érezzük, illetve a ventillátor fogyasztása nagyságrendekkel kisebb, minta klímáé.
  3. Szűrő tisztítása: minden hónapban szakítsunk rá időt, mert a telítődőtt szűrő nagyobb légellenállást eredményez, a nagyobb légellenállás pedig nagyobb energiát igényel. Nem érdemes megvárni, hogy jelentős legyen már a fennakadt por, csak pucoljuk ki rendszeresen.
  4. Huzat megszüntetése: télen a meleget, nyáron a hideget viszi ki a huzat. Javítsuk meg az ajtók, ablakok tömítéseit, zárjuk el a kandalló kéményét és zárjuk a szellőztetőket.
  5. Sötétítsünk: tartsuk kint a közvetlen napfényt, ugyanis pont ez melegíti fel jelentősen a szobát. Minél kevesebb fény jut be a lakásba, annál kevesebbet kell hűtenünk, és világítani olcsóbb, mint levegőt hűteni.