20 milliárdos kötvénykibocsátásra készül az Appeninn Nyrt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Appeninn Nyrt. felhatalmazást kapott arra, hogy kötvényeket bocsásson ki az MNB növekedési kötvény programjába.

A maximum 10 év futamidejű kötvényeket a társaság még idén szeretné kibocsátani. A kibocsátás nyomán befolyt forrást elsősorban stratégiai terve mentén haladva, akvizíciós céljai támogatására kívánja fordítani. A kötvényprogramban való részvételhez szükséges minősítést már október elején megszerezte az ingatlanbefektető vállalat. A Scope Ratings hitelminősítő értékelésében többek között az Appeninn ingatlanportfóliójának 97 százalékos kihasználtságát, valamint az akvizíciókra vonatkozó ambiciózus terveit emelte ki.

Bernáth Tamás, az ingatlanpiaci társaság vezérigazgatója a közlemény szerint hangsúlyozta: az előttük álló kötvénykibocsátás jelentős előrelépés a cég életében. Hosszú távra rögzített, kedvező feltételekkel tudnak olyan forrást bevonni, amely nagyságrendi ugrást tesz lehetővé a növekedésben. Minél inkább a magasabb kategóriájú és magas hozamtermelő képességgel rendelkező ingatlanok portfólióba integrálására kívánnak koncentrálni - tette hozzá.

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. 2018-as árbevétele elérte a 7 millió eurót (2,2 milliárd forint), 2019. első fél évét pedig 4,7 millió eurós, azaz közel 1,5 milliárd forintos árbevétellel zárta. Az ingatlanbefektetési és vagyonkezelő vállalat portfóliója közel teljes kihasználtsággal működik. Az Appeninn 100 forint névértékű részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek. A papírok a keddi kereskedést 404 forinton zárták, amely 2,50 forinttal, 0,62 százalékkal magasabb az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 578 forint, a legalacsonyabb 388 forint volt.

A jegybank július 1-jén indította el a vállalatoknak szóló növekedési kötvényprogramját, melynek keretében az MNB forintban kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket vásárolhat meg vállalatcsoportonként maximum 20 milliárd forint értékben. Az MNB szeptemberben vásárolt először vállalati kötvényt a 300 milliárd forint keretösszegű programban. A kibocsátóknak kötvényeiket be kell vezetniük a BÉT-re.

Forrás: MTI