Lassult, de nem állt meg az üdülőkörzetek drágulása

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Többszörösére nőttek a különbségek az üdülőkörzetek ingatlanáraiban 2009 és 2019 közt a Takarék Index elemzése szerint.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben azt írták: tavaly lassult a lakó- és üdülőingatlanok drágulása a kiemelt üdülőkörzetekben.

A legnagyobb, 23 százalékos áremelkedés a Tisza-tó környékén volt, amit 20 százalékkal a Velencei-tó-Vértes üdülőkörzet követett. A legkevésbé, tíz százalék körüli mértékben Sopron-Kőszeghegyalja környékén, valamint a Mecsekben és Villányban változtak az árak. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Takarék Index elemzői a korábbi évektől eltérően az idén együtt vizsgálták az üdülőkörzetekben a lakóingatlanok és az üdülők árát.

Összesítésük szerint az üdülőövezetek közül továbbra is a főváros a legdrágább, ahol átlagosan több mint 600 ezer forintot kellett fizetni tavaly négyzetméterenként. A második a Balaton és környéke több mint 400 ezer forintos átlagárral, melyet a Dunakanyar, illetve Sopron-Kőszeghegyalja környéke követett. A jelentős drágulás ellenére továbbra is a Tisza-tó számított a legolcsóbbnak, ahol mintegy 100 ezer forintos átlagáron lehetett ingatlanhoz jutni - írták.

Közölték: az elmúlt tíz évben a budapesti üdülőövezetben emelkedtek a leginkább, több mint kétszeresére az ingatlanárak, ettől kissé marad csak el Sopron-Kőszeghegyalja környéke, a Balatonnál pedig 80 százalékos növekedést mértek. A Tisza-tó környékén tíz éves időszakban azonban csak 9 százalékos az emelkedés - mutatták ki.

Az elemzés szerint tavaly a Balatonnál a siófoki járás parti része számított a legdrágábbnak, ezt a balatonfüredi és a fonyódi parti részek követték, 510-560 ezer forintos tipikus négyzetméterárakkal.

A Balatonnál tízéves összehasonlításban a fonyódi ingatlanok drágultak a legnagyobb mértékben, háromszorosára, de Balatonfüreden és környékén is 179 százalékos volt az árnövekedés. A marcali járásban viszont az elmúlt tíz évben csak negyedével nőttek az árak. Az üdülőkörzetekben a legdrágábban Balatonlellén, Siófokon, Zamárdiban, Alsóörsön, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, míg a legolcsóbban a Tisza-tó mellett lehetett tavaly ingatlant vásárolni.

Forrás: MTI