Megbízna egy ingatlanközvetítőt? Mutatjuk mit érdemes tudni

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy lakás eladása rengeteg időbe telik, a siker pedig nem garantált, így sokan vesznek igénybe ingatlanközvetítő szolgáltatást, de hogyan is működik ez?

Ellenőrizze a szolgáltatót

Egyfajta nulladik lépésként – még a szerződés megkötése előtt – a legfontosabb az adott ingatlanközvetítő ellenőrzése.

A következő lépéseket tudja megtenni a biztonsága érdekében:

    • Ellenőrizze a szolgáltató weboldalát, és az ott található elérhetőségeket.
    • Olvasson véleményeket.
    • Nézzen utána szerepel-e különféle listákon, gyűjteményekben az adott ingatlanközvetítő.
    • Keressen a szolgáltató által hirdetett ingatlanokat.

Ha kétségei vannak egyes cégekkel kapcsolatban, akkor inkább válasszon egy évek óta a piacon lévő, ismert ingatlanközvetítő irodát.

A szerződés

Az ingatlanközvetítő megbízása során – mint az ingatlanügyletek mindegyikénél – a legfontosabb az alaposan átolvasott és minden részletet tisztázott szerződés megkötése. A közvetítésre vonatkozó megbízási szerződést az ingatlanközvetítő – akár egy személy, akár egy cég – és az ingatlan tulajdonosa köti.

Az első kérdés, amit tisztázni kell, hogy milyen időszakra szól a megbízás. A szerződést ugyanis megkötheti határozott vagy határozatlan időre. Előbbi egy meghatározott időszakra szól, mely a kijelölt határidővel megszűnik, az ingatlant akár eladták, akár nem.

Ezzel szemben a határozatlan idejű szerződés lényegében az ingatlan eladásáig van érvényben.

A szerződésben arról is meg kell állapodni, hogy kizárólagos szerződésről van-e szó. Ha igen, akkor az ingatlant kizárólag a szerződésben megbízott ingatlanközvetítő hirdetheti, más szolgáltatót nem bízhatunk meg ezzel. Fontos azonban tudni, hogy a tulajdonos ebben az esetben is hirdetheti a saját lakását.

Az előbbiek mellett a szerződésben mindenképp ki kell térni a díjazásra és a fizetési feltételekre, vagyis arra, mennyit fizetünk az ingatlanközvetítő számára és mikor.

Az ingatlanközvetítők legtöbbször egy százalékos díjat határoznak meg, általában a vételár 2,5-5%-a + ÁFA. Bizonyos esetekben – kis értékű ingatlanoknál – azonban előfordulhat egy minimum összeg, ha a százalékos díj túl alacsony lenne.

Ezt az összeget sikeres szerződéskötéskor, általában az eladó és a vevő között történő első pénzmozgáskor kell fizetni. Hiszen a díj a sikeres adásvétel esetén jár.

Mit is csinál egy ingatlanközvetítő?

Sokan gondolják úgy, hogy az ingatlanügynök csupán feltölti a hirdetést a megfelelő weboldalakra és várja a jelentkezőket, ezért pedig nem érdemes fizetni, hiszen ezt mi magunk is megtehetjük.

Ennél azonban egy profi ingatlanközvetítő sokkal többet tesz. Első lépésben ugyanis felméri a lakás állapotát, méreteit, megállapítja annak előnyeit és hátrányait, valamint képeket készít a hirdetéshez.

Ezután a megfelelő felületeken és ismertségi körében hirdetni kezdi az ingatlant. Az ingatlanügynök tehát egyrészt szélesebb ismertségi körrel rendelkezik, mint mi, így nagyobb az esélye annak, hogy sikeres adásvétel kerekedik, másrészt a hirdetés megfogalmazásában is profibb.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy valótlan dolgokat állítanak a hirdetésekben, de sokszor a képek minősége, és a megfogalmazott szöveg is jelentős eredményeket érhet el.

Emellett az ingatlanközvetítő a lakás bemutatásában is segítségünkre lesz, és sokszor jobban meg tudja válaszolni a felmerülő kérdéseket, mint mi magunk. Végezetül pedig az adásvétel lebonyolításában is nagy szerepet játszik.