Az ingatlanvásárlás egyik legfontosabb pontja: A szobák száma és az elrendezés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy ingatlan megvásárlásánál számos szempont számít, az ár, az állapot és az elhelyezkedés mellett az egyik legfontosabb a szobák száma és azok elrendezése.

Hány szobás is legyen a ház?

Amikor a húszas éveink elején elköltözünk otthonról első önálló lakásunkba - pláne, ha az egy albérlet -, akkor boldogok vagyunk mindössze egy hálószobával. Amikor azonban később sor kerül a saját ingatlanunk megvásárlására, akkor már nagyobbak az igényeink, kiváltképp, ha gyerekeket is szeretnénk.

Ha csak 1-2 gyermeket tervezünk elég lehet egy 2 hálószobával és egy nappalival rendelkező lakás is, három gyereknél azonban már minimum 3 szoba szükséges. Sokan azonban már két gyermek tervezésekor is 3 szobás lakást keresnek, hiszen bár kiskorukban még élvezik is közös szobát, később azonban mindenkinek szükséges a magánszféra. 

De mi is számít szobának?

Bizonyára már mindenki találkozott olyan hirdetéssel, ahol az szerepelt “4 szobás családi ház”, majd amikor megnéztük a képeket és a leírást kiderült, hogy a 4 szobásból az egyik a nappali, a másik pedig egy tároló helyiség, ami szobává alakítható - legalábbis a hirdető szerint. 

Egy tisztességes ingatlanhirdetés esetében azonban külön jelölik - a részletes leírásban és egy alaprajzzal is -, hogy, melyik helyiség hány négyzetméteres. Ilyenkor azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi számít szobának és mi félszobának. 

Ennek tekintetében azonban meg kell különböztetni az újépítésű és a használt lakásokat. A korábbi szabályozás alapján ugyanis a 6-8 m²-es helyiségeket félszobának, a 8 m² felettieket pedig szobának kell tekinteni. 

Az új szabályozás alapján épült ingatlanok esetében csak a 12 m²-nél nagyobb helyiségek tekinthetőek szobának.

Elegendő a szobák száma, de jó-e az elrendezés? 

Sajnos hiába találunk egy árban, állapotában és méretében is ideális ingatlant, könnyedén előfordulhat, hogy rendkívül rossz az lakás elrendezése, éppen ezért szokták a hirdetés szövegekben is kiemelni, hogy különnyíló szobákról van-e szó. 

Ugyanis hiába van három hálószoba a lakásban, ha a közlekedés csak a szobák körbejárásával oldható meg, ebben az esetben ugyanis ismét csak veszélybe kerül a magánszféra.