Hogyan telt az ingatlanpiac nyara?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bár a tavalyi év ez alól kivétel, általában a nyári hónapok a legerősebbek az ingatlanpiacon. Vajon a koronavírus erre az időszakra is rányomta a bélyegét?

A tranzakciók száma

Az idei évben - az eddigi adatok alapján - a 2018-as évhez hasonlóan a július volt a legkimagaslóbb a tranzakciók számának tekintetében. 

A Duna House adatai alapján a nyári hónapokban az alábbi tranzakciós számokkal találkozhatunk. 

A fentiekből jól látszik, hogy a járvány ellenére a nyári hónapok már elérték, sőt egyes hónapokban még meg is előzték a tavalyi adatokat. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a tavalyi nyár egy jelentős visszaesést mutatott. 

A 2018-as sikeres nyári hónapoktól azonban még igencsak messze vannak az idei adatok, így a tranzakciók tekintetében bár még nem tért vissza az ingatlanpiac a korábbi szintjére a járvány utáni időszakhoz képest rendkívül bizakodó adatokkal találkozhatunk. 

Keresletindex

A tranzakciók száma mellett a keresletre is ki kell térnünk. 

Májusban a járvány helyzet javulását követően az ingatlanok iránti kereslet az egekbe szökött, júniusban pedig továbbra is ezen a szinten maradt, ami így jóval felülmúlta a 2018-as és 2019-es adatokat

Ehhez képest júliusban már valamelyest visszaesett a kereslet, azonban még így is meghaladta az elmúlt két év azonos hónapra vonatkozó adatait. A nyár utolsó hónapjában pedig ismét egy kisebb emelkedés volt megfigyelhető. 

Értékesítési idő 

A legfontosabb változást azonban minden bizonnyal az értékesítési idő megnövekedése jelentette. A nyári hónapokban az előző évi adatokhoz viszonyítva mind a panel, mind pedig a használt tégla lakások esetén jelentősen nőtt az eladási idő. 

Átlagosan 1 hónappal nőtt meg az értékesítési idő országosan lakás típustól függetlenül, bizonyos esetekben azonban még másfél hónapos növekedés is megfigyelhető volt.

Forrás: A Duna House Barométer nyári hónapokra vonatkozó számai