Mit kell tudni a lakásfelújítási támogatásról?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Január elsejétől indul a vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra, mely 2022 végéig igényelhető. Cikkünkben ennek részleteiről számolunk be.

Kik igényelhetik a támogatást?

A maximum 3 millió forint összegű lakásfelújítási támogatást azok a magyar állampolgárok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek, vagy első gyermeküket várják és nem rendelkeznek állami adóhatóság felé köztartozással.

Az azonos lakóhellyel rendelkező házastársak - vagy élettársak - együttesen igényelhetik a támogatást, de azt csak maximum egyszer vehetik igénybe. 

Abban az esetben, ha a szülők lakóhelye nem azonos, két megoldás lehetséges:

  • Az a szülő veszi igénybe a támogatás teljes összegét, akinek a lakóhelye megegyezik legalább az egyik közös gyermek lakóhelyével, amennyiben a másik szülő lakóhelyén nem él közös gyermek.
  • Ha mindkettejük lakóhelyén él legalább egy közös gyermek, akkor külön-külön igényelhetik az összeg 50%-át. 

Utóbbi esetben azonban lehetőség van arra is, hogy az egyik szülő lemond a támogatásról, így arra teljes egészében a másik szülő jogosult. 

A támogatás szempontjából - a CSOK-hoz hasonlóan - gyermeknek minősül 

  • a 12. hetet betöltött magzat, 
  • vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek 25 éves koráig (megváltozott munkaképességű személy esetén 25 éves kor felett is)
  • kiskorú rokon, amennyiben annak az igénylő a hivatalos gyámja

A TB jogviszonyra vonatkozó előírások 

Az igényléshez legalább az egyik félnek minimum 1 éves - maximum 30 napos megszakítással rendelkező - TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie, ebbe beleszámít a köz- és felsőoktatási jogviszony is. 

Ennek az előírásnak abban az esetben nem kell megfelelni, ha az igénylő gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül. 

A közfoglalkoztatottak esetében ennél azonban összetettebb a helyzet, ugyanis azok, akik az igénylést megelőző 180 napban közfoglalkoztatási jogviszonyban álltak, nem igényelhetik a támogatást. 

Az igényléshez szükséges 1 éves TB-jogviszonyba a külföldi munkaviszony is beleszámít, az igénylés időpontjában azonban nekik is hazai TB jogviszonnyal kell rendelkezniük. 

Mi az igénylés menete?

Az igénylést a Magyar Államkincstár által kiadott formanyomtatvány kitöltésével lehet igényelni, mely beadható elektronikus vagy postai úton, a Kormányablakoknál pedig személyesen is. 

Az igényléseket a Kincstár a beérkezéstől számított 30 napon belül bírálja el. Ha a bírálati eredmény pozitív kimenetelű, akkor az igénylő egy támogatói okiratot kap, melynek kiállításától számított 5 napon belül folyósításra kerül az összeg.