Milyen szigetelőanyagot válasszak?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Házépítés és felújítás esetén az egyik legfontosabb rész a legmegfelelőbb szigetelőanyag kiválasztása. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell venni.

Milyen egy jó szigetelőanyag?

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy lényegében minden anyag szigetelőanyag, ugyanis mindegyik rendelkezik hővezetési ellenállással. Az azonban már korántsem mindegy, hogy ez az ellenállás milyen mértékű.

Az építőiparban használt hőszigetelő anyagok közül azok számítanak jó minőségűnek, melyek hővezetési tényezője kisebb mint 0,06 W/mK. 

Az alacsony hővezetési tényező mellett azonban még jó néhány kritériumnak meg kell felelnie egy jó szigetelőanyagnak. Ilyenek a 

  • kémiai és fizikai stabilitás, 
  • a közömbösség a nedvességgel szemben,
  • ellenállás a korrózióval, a gombákkal és rágcsálókkal szemben. 

Milyen hőszigetelő típusokat ismerünk?

A hőszigetelő típusoknak három nagy csoportját különböztetjük meg: szálas, üreges és ömlesztett anyagú. 

A szálas szigetelőanyagok különféle kőzetek és savak olvadékából állíthatók elő, ebben az esetben az összesűrített elemi szálak közé szorult levegő biztosítja a szigetelést. Ebbe a típusba tartozik a kőzetgyapot és az üveggyapot is. 

A kőzetgyapot rendkívül népszerű a hőszigetelő hatása mellett ugyanis hangszigetelésre is képes, emellett A1-es minősítésű a tűzállósága is. További előnye, hogy biztosítja a falak légzését, valamint az, hogy a természetben előforduló anyagokból állítják elő. 

Az alak megtartó képessége azonban nem túl jó, és - ahogy a szálas szigetelőanyagok általában - a tüdőbe jutva ártalmasak lehetnek az egészségünkre. Emellett pedig egy másik jelentős hátránya, hogy az ára sem a legkedvezőbb. 

Ezzel szemben az üveggyapot az egyik legolcsóbb szigetelőanyag, ez szokott általában a leginkább emellett szólni. Az ára mellett előnye még, hogy szintén tűzálló anyag, és hosszabb távon képes megtartani alakját. 

Hátránya azonban, hogy érzékeny a párára, és nem túl környezetbarát, ami egyre több ember számára fontos szempont, valamint - szálas szigetelőanyag lévén - ennek belégzése is káros az egészségre.

Az üreges szigetelőanyagok pórusszerkezetében különféle elhelyezkedésű és méretű pórusok találhatók. Ezek cellaszerkezete lehet zárt vagy nyitott, előbbiek előnye, hogy lényegében nincs vízfelületük, míg utóbbiak a hőszigetelés mellett hangszigetelők is.

Az egyik legismertebb üreges szigetelő anyag a polisztirolhab, vagy ahogy hazánkban jobban ismert, a hungarocell. A szálas szigetelőanyagokkal szemben egyértelmű előnye, hogy egyáltalán nem ártalmas az egészségre. 

A többi szigetelőanyaghoz képest azonban jóval tűzveszélyesebb, és a rágcsálók ellen sem nyújt védelmet. Ellene szól az is, hogy a tartós napfény minőségileg és esztétikailag is károsítja. 

A másik sokak által használt üreges szigetelőanyag a poliuretán hab (purhab). A poliuretán habokat két csoportra bonthatjuk, léteznek lágy azaz nyitott cellás és zárt cellaszerkezetű merev habok. 

A nyitott cellás purhab egy tökéletes hő és hangszigetelő rendszer, elsősorban a szálas szigetelések kiváltására szolgál, lágy szerkezete miatt nem terhelhető, belső terekben kiválóan alkalmas tetőszerkezetek, könnyűszerkezetes épületek tartóváz közötti hő és hangszigetelésére.

A felületre történő kijuttatást követően a zárt cellás poliuretán lassan tágul, az eredeti térfogatának a 30-40 szeresére duzzad, így egy merev, zárt sejtszerkezetű lépésálló habot kapunk. A kijuttatást követően egybefüggő, tökéletes hő-, víz- és hangszigetelő rendszer jön létre. A megszilárdult poliuretán hab teljes mértékben mérettartó és évek múltán sem roskad vagy esik össze, ellentétben a szálas szigetelésekkel. Felülete mosható, valamint allergénmentes.

A poliuretán hab kijuttatását követően az egészségre teljesen ártalmatlan. A purhab képes szinte minden felületen megtapadni, legyen az fém, fa, műanyag, cserép vagy beton.

A purhab hátrányai, hogy vizes, poros és zsíros felületen nem, vagy rosszul tapadnak, továbbá az anyag nem UV stabil. Lapostetők szigetelésénél merül fel leginkább ez a probléma, ilyenkor egy rugalmas UV védő réteg kerül felhordásra. A purhab szigetelés nagy előnye, hogy gyorsan kivitelezhető és szinte alig keletkezik hulladék.

Az ömlesztett anyagú szigetelőanyagok esetében a szemcsék között pórusok alakulnak ki, és ez biztosítja a szigetelőképességet. Ennek legismertebb típusa a perlit és a különféle agyaggyártmányok. 

A cikkhez szakértői véleményt nyújtott Elek Máté a Pur-Best Kft. ügyvezetője.