Így indított az ingatlanpiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A járvány ellenére a 2021-es év meglehetősen jól indult ami a tranzakciók számát illeti. De nemcsak az eladott ingatlanok száma, hanem azok árai is nőttek.

A tranzakciók száma és a kereslet index

A Duna House adatai alapján idén januárban több mint 11 ezer tranzakciót bonyolítottak le, ami a 2019-es és 2020-as év januári adatait is túlszárnyalja. 

A kereslet azonban még ennél is nagyobb méreteket öltött, az év első hónapjában az elmúlt 10 évben csak 2012-ben és 2016-ban volt magasabb a kereslet index. Vagyis a járvány hatásai már nem érzékelhetők az ingatlanpiacon olyan mértékben, mint az első hullám idején. 

Értékesítési árak 

A fővárost nem számítva az országban szinte mindenhol 320-340 ezer forint körül mozogtak a négyzetméterárak az év első hónapjában. 

Egyedül a kelet-magyarországi használt téglalakások esetében volt megfigyelhető magasabb ár (413 ezer forint), valamint a 2020-as évhez képest itt drágultak a legnagyobb mértékben is az ingatlanok. 

A fővárosban ennél már természetesen jóval magasabbak a négyzetméter árak, és nem is olyan egységesek, mint az ország többi részén. A budai használt téglalakások voltak januárban a legdrágábbak, a maguk közel 900 ezer forintos négyzetméterárukkal.

A belvárosi használt tégla lakások esetében is 800 ezer forint feletti a négyzetméterár, míg Pesten már csak 623 ezer forint. 

A panellakások esetében már kedvezőbbek voltak a januári árak, a főváros területén 500 és 600 ezer forint között mozogtak az árak. 

Minőségi preferencia 

Az országos tapasztalat alapján janárban a legtöbben jó állapotú ingatlanokat vásároltak, a nagyon jó állapotúak csak a második helyen szerepeltek, ezeket követték a lakható, majd a felújítandó állapotú ingatlanok. 

A nagyon jó állapotú ingatlanokat a legnagyobb arányban Pest megyében vásárolták, a jó állapotúakat pedig Kelet-Magyarországon. 

Értékesítési idő 

A 2021-es januári adatok alapján az értékesítési idő rendkívül magas volt az egész országban, a budai panellakások kelnek el a legkevesebb idő alatt, de még ezek eladásához is átlagosan 3,5 hónap szükséges. 

A kelet- és nyugat-magyarországi panellakások esetében közel 4 hónap az átlagos értékesítési idő, míg a budai és a kelet-magyarországi használt téglalakások esetében már a 4 hónapot is meghaladja.

Pesten már 4,5-5 hónap egy ingatlan értékesítése, Nyugat-Magyarországon a használt téglalakások eladási ideje szintén 5 hónap. 

A leghosszabb időbe, azonban a belvárosi használt téglalakások értékesítése telik, itt több, mint fél év is szükséges mire gazdára talál az ingatlan.