Ingatlanszótár - minden, amit tudni érdemes!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Életünk során szinte biztos kerülünk olyan helyzetbe, amikor ingatlant adunk, veszünk, kiadunk, vagy bérlünk, így legalább néhány alapfogalmat érdemes ismerni.

Aktív ház: Olyan ingatlanok, melyek maguk termelik meg a működtetésükhöz szükséges energiát. 

Bruttó alapterület: Az az alapterület melyet az ingatlan a telekből elfoglal, ebbe beletartozik a pince, az erkély, a terasz és a falak is. 

Egyedi fűtés: Azon fűtés típusok, melyek egyedileg működtethetők, állíthatók, be- és kikapcsolhatók (pl.: konvektor, cirkó, kazán, kályha).

Építési telek: Olyan belterületi telek, melyre lakóingatlant lehet építeni, és legalább 15%-a beépíthető. 

Félszoba: Olyan szoba, melynek hasznos alapterülete 12 m2-nél kisebb. Hivatalosan 2008-tól már nem létezik a félszoba kifejezés (a 8 m2-nél nagyobb helyiségeket szobának, az ennél kisebbeket pedig valamilyen egyéb helyiségnek nevezik), ám érdemes tisztában lenni a fogalommal, ugyanis az ingatlan hirdetésekben még gyakran találkozhatunk vele. 

Foglaló: A foglaló egy bizonyos összeg - általában a vételár 10%-a -, melyet a leendő vevő annak érdekében fizet ki, hogy ezzel lefoglalja az adott ingatlant, vagyis így azt az eladó ne adja el másnak. A foglaló összege az adásvétel meghiúsulása esetén a visszafizetési kötelezettség attól függ, melyik fél miatt hiúsult meg.

Haszonélvező: Olyan az ingatlan tulajdoni lapján bejegyzett személy, aki jogosult az ingatlanban élni és tartózkodni haláláig. Éppen ezért az ingatlan kizárólag a haszonélvező engedélyével adható el vagy adható bérbe. 

Ikerház: Egymással szimmetrikus kétlakásos ház, mely azonos telken helyezkedik el. 

Kaució:  A kaució jelentése óvadék, biztosíték, vagyis az összeg bizonyos - előre meghatározott - esetekben anyagi biztosítékot jelent a bérbeadó számára. Ha azonban ezen esetek nem állnak fenn, a kaució összege visszajár. 

Központi fűtés: Egy központi fűtőtest (kazán) látja el több lakórész vagy akár lakás fűtését egyidejűleg. Általában családi házaknál vagy kisebb társasházaknál használatos. 

Nettó alapterület: Gyakran nevezik hasznos alapterületnek is, ezt úgy kapjuk meg, ha az építmény összes helyiségének területét összeadjuk - az ingatlan minden szintjén. 

Passzív ház: Olyan ingatlan, mely egy meghatározott energia mennyiségnél nem fogyaszt többet, ezáltal lényegében nincs szükség aktív fűtésre. 

Sorház: Azonos beépítési szabályokkal rendelkező több, önálló telken oldalhatárra épített házsor, melyek egy sorban vannak. A házsor két végét leszámítva mindegyik ház jobb és bal oldala a telekhatáron hozzá van építve a szomszéd telken lévő háznak.

Távfűtés: Olyan fűtési mód, mely egyedileg nem szabályozható, fizetése átalány díjas. (A panelprogramos újításoknak köszönhetően bizonyos helyeken már van mód az egyedi szabályzásra). 

Vagyonszerzési illeték: Egy vagyontárgy megszerzése után (pl.: ingatlan) a vételár bizonyos részét (főszabály szerint 4%), illeték formájában ki kell fizetnünk. 

A valóban hasznos információk ismerete mellett azonban az is fontos, hogy átlássunk az ingatlanhirdetéseken, ebben pedig egy korábbi cikkünk lehet segítségére, melyet idekattintva olvashat.