Milyen az ideális ingatlan?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egyre szélsőségesebb időjárása átformálhatja a tökéletes ingatlanról alkotott véleményünket.

Bár az utóbbi években a skandináv stílus volt a felkapott, érdemes átgondolni, mennyire kifizetődő hazánkban is lelkesen követi ezt a nemzetközileg is trendinek számító irányzatot. A sok sötét szín használata ugyan letisztult hangulatot ad, de vajon tényleg megéri sötétszürkére vakolni a ház falait, és fekete cserepet rakatni a tetőre?

Mindenki tudja, hogy a sötét színek jobban magukba szívják a hőt. Nem véletlen, hogy ha beköszönt a hűvös idő, az utcákat ellepik a sötét kabátos emberek. Télen nagyszerű, ha sötét színekben tündököl a házunk, hiszen ez energetikailag is jó, nem?

Igen ám, de mostanában elég forróak a nyarak, és nem csak Magyarországon: a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat szerint az idei volt a legmelegebb nyár Európában az elmúlt harminc évben.

És a jövőben a nyári hőség nagyon nem is fog mérséklődni, köszönhetően a klímaváltozásnak.

Jön a mediterrán éghajlat?

Bár elvétve vannak még kemény telek, összességében elég enyhe volt az időjárás az elmúlt pár évben a téli hónapok során. Szinte mediterrán, enyhe, esős telekben volt részünk.

Mindezek fényében lehet, hogy inkább a mediterrán épületeket lenne célszerű mintának venni, nem a skandináv stílust követni: a világos falszín és a világos színű tető sokkal nagyobb szolgálatot tehet nyáron, mint sötét színű társaik télen.

Persze, az épületet mindenképp érdemes körbeszigetelni. De ne feledkezzünk meg a födém szakszerű szigeteléséről, illetve - ha be van építve a tetőtér - a tetőszigetelésről sem!

A korszerű nyílászárók is elengedhetetlenek. Arra mindenképpen érdemes ügyelni, hogy ne zárjanak túl jól. Sajnos tendencia, hogy a túlságosan tökéletes ablakok és ajtók miatt penész üti fel a fejét a lakótérben, illetve egy esetleges szén-monoxid mérgezés elkerülése sem utolsó szempont.

Ami viszont sokaknak ki szokott menni a fejéből, az a padló alatti szigetelés. Főképp régebbi házak felújítása során marad ki ez a lépés, pedig a padló felé a hőnek akár 20%-a is elszökhet.

Jó hír viszont azoknak, akik igénybe veszik a Zöld Hitel és a Zöld CSOK kölcsönt, hogy az ő házuk már garantáltan energiahatékony lesz, és nem az utcát fogják fűteni!

De hol érdemes ingatlant vásárolni?

Mivel nyaranta a hőhullámok jó eséllyel egyre gyakoribbak és hosszabbak lesznek, várhatóan nem csak az árnyékolástechnika iparága fog még jobban felfutni, de módosulni fog az ideális fekvésű telekről alkotott képünk is.

Már a múlt században is divat volt a nyári meleg elől a hegyekbe menekülni, de valljuk be őszintén, nem feltétlen engedheti meg magának mindenki, hogy a nyári hónapokat egy az egyben a hegyekben töltse.

Megoldás jelenthet erre a problémára, ha más tájolású házat választ a vevő, illetve ha építkezik, a telken más elrendezés alapján kezdi el építeni a házát. Ebből adódóan lehet, hogy a déli és nyugati fekvésű házak után a pincével is rendelkező, keleti és északi tájolású házak lesznek a felkapottabbak. Mindez hosszú távon az aktuális ingatlanpiaci trendek változását vonhatja maga után hazánkban.

Mivel most már nem csupán a téli hideggel kell megküzdenie a lakosságnak, de a pusztító nyári hőséggel is, egyre inkább előtérbe kerülnek a gazdaságosan működtethető fűtő-hűtő rendszerek is, mint pl. a hőszivattyúk. Az energia-ellátásukhoz pedig természetesen a megújuló energiaforrások is az érdeklődés középpontjába kerültek - hiszen ki akar csillagászati áramszámlát fizetni?

Míg 40 évvel ezelőtt olcsó volt a földgáz, manapság ez korántsem mondható el - ráadásul környezetszennyező is a használata. Így egyre többen tartják vonzónak a kis rezsiköltségű, energiahatékony és környezetkímélő zöld otthonok gondolatát.

Ráadásul a központi szabályozás miatt 2022. június 30. után eleve csak olyan épületek kaphatnak használatba vételi engedélyt, melyek minimum BB energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Mindezek miatt könnyen előre jósolható, hogy az MNB által meghirdetett Zöld Hitel, és a hozzá kapcsolódó 0%-os CSOK nagy népszerűségnek fog örvendeni.

Vagyonszerzési illeték kalkulátor