A napfényes ingatlanok kelendőbbek, nem véletlen

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyakori probléma, hogy kevés természetes fény jut be az ingatlanokba, pedig hazánkban törvény is szabályozza az ingatlanok benapozottságát.

A napfény éltet és gyógyít; mindenki tudja, hogy napfény kell a D-vitamin termeléshez, és segít - többek közt - a stressz oldásában is.

Napfény után áhítozó dél-európaiak

Jóból is megárt a sok, ezért nem csoda, hogy az Európai Unió több déli tagállamában is sok az olyan ingatlan, ahova - hála a tájolásnak és az épület jellemzőinek - kevés természetes fény jut be. Míg Észak-Európában a népességnek csupán 3-6%-a találja úgy, hogy túl sötét a lakóingatlana, addig - kivéve az olaszokat és a ciprusiakat - a dél-európaiaknak akár bő 10%-a is erről panaszkodik.

Ami igazán elgondolkodtató, hogy hazánkban ez az arány majdnem 8%, ami európai szinten is kiugró.

Mitől függ a napfényhez jutás esélye?

Érdekes, hogy nemtől és kortól is függ, hogy ki mennyi napfényhez jut az ingatlanon belül. Magyarországon a nőknek szerencsésebb a helyzete, és azon belül is a 65 éven felüli korosztálynak. Míg az egyedül élő 65 éven felüli férfiak 12%-a szenved a napfény hiányától, addig a szintén egyedül élő 65 év feletti nőknek csupán 6%-a.

Mivel nem egzakt mérési eredményről van szó, valószínűleg a szociális kapcsolatok minősége is befolyásolja, hogy ki miként ítéli meg az otthona fényviszonyait: jellemzően az egyedül élők szenvednek a legjobban a fényhiánytól, és a többgyermekes szülők a legkevésbé.

De az is közrejátszhat, hogy az állami támogatásoknak hála egyre több kisgyermekes költözik új, modern, természetes fénnyel jól megvilágított ingatlanba, vagy ha használtat vesz, a jó fekvéssel bíró ingatlanok közül választ, annak ellenére, hogy ezek rendszerint drágábbak. Általánosságban elmondható, hogy két azonos méretű, állapotú és elrendezésű ingatlan közül az kel el akár 5%-kal magasabb áron, amelyik naposabb emeleten található.

Mindenesetre ha ingatlanvásárlás, vagy modern, energiatakarékos ház építése előtt áll, érdemes hosszú távon gondolkodnia, és naposabb helyre költöznie a fizikai és mentális egészsége érdekében!

Forrás: penzcentrum.hu

Vagyonszerzési illeték kalkulátor