Mitől függ a vagyonátruházási illeték mértéke?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Számos tényező befolyásolhatja a vagyonátruházási illeték összegét. Nem mindegy, mennyit kell fizetnünk az államnak egy ingatlan megszerzésekor...

A vagyonátruházási vagy más néven vagyonszerzési illeték számításakor mindig az ingatlan aktuális forgalmi értékét kell figyelembe venni. Akkor is ezzel az összeggel kell számolni, ha valamilyen okból nem tehermentes az adott ingatlan.

Tulajdoni hányadtól is függ az összeg

Alapvetően, ha 100%-ban tulajdonosa az adott ingatlannak, akkor a vagyonszerzési illeték az ingatlan forgalmi értékének 4%-a. Azonban ha kisebb tulajdoni részesedéssel bír, akkor a vagyonátruházási illeték összege is arányosan kisebb: pl. ha a tulajdoni hányad csak egyharmad, akkor a forgalmi érték egyharmadának a 4 százalékával kell számolni.

Mikor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni?

A vagyonátruházási illeték kifizetése alól mentesülhet az ingatlan megszerzője a következő esetekben:

  • Ha CSOK-ot vesz igénybe a vételnél - akár használt, akár új ingatlanról van szó. (Ha vissza kénytelen fizetni a CSOK-ot, akkor a vagyonátruházási illetéket a szerződés aláírásakor érvényes illeték mértékéig köteles a vevő kifizetni.)
  • Abban az esetben, ha ingatlancserénél a 3 éven belül újonnan szerzett ingatlan (vagy ha nincs csereingatlan, akkor a csereingatlan helyett vett ingatlan) ára alacsonyabb, mint a régi ingatlan ára.
  • Ha olyan telket vesz, aminek minimum 10%-a beépíthető, és azon 4 éven belül lakóház építésébe kezd.
  • Egyenes ági öröklés esetén, vagy ha házastársak illetve testvérek közt cserél gazdát az ingatlan.
  • Az egyik házastárs halála esetén.
  • Válás után a volt házastárs.
  • Ha maximum 15 millió Ft-ba kerül az újépítésű ingatlan. Ha ennél magasabb az ára az ingatlannak, akkor a 15 millió Ft feletti rész után köteles a vevő 4%-os illetéket fizetni.
  • Földcsere esetén, ha annak célja birtokösszevonás.
  • Ha termőföldet vásárol földműves.
  • Ha a vevő önkormányzati, vagy állami tulajdonú ingatlant vásárol meg.

Van, hogy kevesebb illetéket vagyunk kötelesek fizetni

A vagyonátruházási illetékből kedvezményre jogosult a vevő az alábbi esetekben:

  • Ingatlancsere esetén, ha az új ingatlan ára magasabb, és az eladás előtti 1 éven belül, illetve az eladás utáni 3 éven belül szerezte. Ekkor a két ingatlan árának különbözete adja az illeték alapját.
  • 15 millió Ft feletti, de 30 millió Ft-nál alacsonyabb forgalmi értékű újépítésű ingatlan esetén az illeték alapját úgy kapjuk meg, ha a vételárból kivonjuk a 15 millió Ft-ot.
  • Ha a vevő még nincs 35 éves, és nincs semmilyen ingatlana vagy vagyoni értékű joga még résztulajdonosként sem (kivéve, ha 50% alatti a résztulajdona), akkor a vevő első lakástulajdonosnak számít. Ez esetben az illetéknek csak felét kell kifizetnie (vagy maximum 40 000 Ft-ot), ha az újonnan vett ingatlan nem került többe, mint 15 millió Ft.
  • Akkor is kedvezményre jogosult a vevő, ha kifejezetten hivatásszerűen kereskedik ingatlanokkal, és azért vásárolja meg az ingatlant, hogy minél hamarabb tovább értékesíthesse azt. Természetesen erről a tevékenységéről nyilatkoznia kell az illetékhivatalnál, és csak ezután számíthat arra, hogy a 4% helyett 2%-ot kell fizetnie. Azonban ha az adott ingatlant nem értékesíti a vásárlástól számított két éven belül, és lízingbe sem adja azt, akkor az illetékhivatal az eredeti 4%-os illeték és a kifizetett 2%-os illeték különbözetének dupláját fizetteti meg a vállalkozóval.

Egyéb esetek

Ajándékozási illeték

Akkor, ha az ingatlant, illetve a tulajdonjogot ingyenesen, ajándékozás útján kapta meg a tulajdonos, ajándékozási illetéket köteles fizetni, ami az ingatlan értékének 9%-a.

Örökösödési illeték

Ha nem egyenesági leszármazott örökli a lakóingatlant, az ingatlan értékének 9%-át öröklési adó formájában be kell fizetnie. Ha nem lakóingatlant örököl a tulajdonos, akkor az adó mértéke 18%. Az ingatlanokra vonatkozó öröklési illeték részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.

Ha szeretne új, modern, energiahatékony ingatlant, érdemes igénybe vennie a Zöld Hitel kölcsönt, és a 0%-os CSOK-ot, hogy minél kevesebb pénzért minél értékesebb ingatlanhoz jusson!