Magyarország a harmadik lakásár növekedésben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Európán belül átlagosan 39%-kal emelkedtek az ingatlanárak. Magyarországon 118%-kal.

Kétes dicsőség

Az Eurostat elemzése szerint a magyarok az élmezőnyben vannak.

A dobogó harmadik fokára a lakásárak 118%-os növekedési ütemével sikerült feljutnunk, amit kicsit keserű szájízzel vehetünk tudomásul, hiszen ez a rang erősen a zsebünkre megy…

Ingatlanvásárlási dömping

2010-től a tavalyi év utolsó előtti negyedévéig átlagosan 39%-kal nőtt az eladó lakások ára Európában. De - ellentétben a bérleti árakkal - az általános nagy emelkedés 2015 elejétől tapasztalható.

Eurostat elemzés lakásárak és bérleti díjak 2010-2021

2010 és 2021 vége között csupán Izlandon és Észtországban nőttek nagyobb ütemben az ingatlanárak. Luxemburg, Litvánia és Ausztria nem sokkal marad el a magyar hajrá mögött. Németország, Svédország és Norvégia a középmezőnyben végzett, míg a többi európai országban viszonylag mérsékelt volt az árak növekedése.

Például Szlovákiában csak kb. fele olyan mértékben nőttek az árak, mint nálunk, míg Romániában kevesebb, mint tizedakkora volumennel.

Ahol még most is olcsón lehet ingatlant venni

A szerencsés országok közt van Ciprus, Olaszország és Görögország - ezekben az országokban ugyanis kicsit még csökkentek is az ingatlanárak - nagyjából 10%-kal.

Ha mégsem Görögországban akar ingatlant venni, hanem itthon, az ingatlanok.hu adatbázisában biztos megtalálja álmai otthonát!

Forrás: Eurostat