Tavaly szárnyalás, idén landolás?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az MNB felmérése szerint jelentős volt a bővülés még az év elején is, azonban az infláció és a kamatok elszabadulása megtörheti a lendületet.

Az MNB szerint is jelentős volt tavaly a drágulás

Tavaly 15%-os volt az ingatlanpiac növekedése, idén az első negyedévben 9,3%-os. A lakások csak a tavalyi év végén 21%-kal, az év első negyedévében pedig 25%-kal drágultak.

2021-ben az alapanyagok ára 21%-kal, a munkaerő-költségek 10%-kal emelkedtek - így a lakásépítési költségekben vezetők vagyunk az EU-n belül.

Még mindig kevés az újépítésű ingatlan

2021-ben 20 ezer lakás épült, így a lakásállomány éves megújulási aránya 0,44% volt, ami sajnos nagyon alacsony érték az Európai Unióban. Ebben közrejátszhat az is, hogy a tavaly átadott új lakások száma 30%-kal elmarad a 2020-as szinttől, pedig a kereslet kiemelkedően magas ebben a szegmensben.

A hitelállomány is dinamikusan nőtt

2021-ben 21%-kal nőtt a lakossági hitelek aránya - ezen belül 40% a lakáshitel.

Az MNB munkatársai arra jutottak, hogy a magasabb kamatok miatt csökkenni fog az ingatlan adásvétetelek száma. Viszont - elgondolásuk szerint - főként a befektetési célú vásárlások esnének vissza, a lakhatási célú kereslet viszont nem, vagy csak kis mértékben.

Forrás: MTI