Padlóra küldi az ingatlanpiacot az energiaválság?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Pánikszerűen szabadulni próbálnak a nagy rezsijű ingatlanoktól a tulajdonosok, ami várhatóan lefelé fogja nyomni az árakat a nem is olyan távoli jövőben.

Mélyrepülés jön?

Valószínűleg az egész ingatlanpiac meg fogja érezni közeljövő gazdasági eseményeit, de az biztos, hogy a rezsiemelés leginkább az ingatlanpiacnak azt a szegmensét fogja megviselni, amit az energiaválság leginkább érint: a rosszul felfűthető, szigetelés nélküli ingatlanokat. Ezeknél várhatóan stagnálás, még inkább reálérték csökkenés várható, ami a kalandvágyó ingatlan befektetőknek kiváló vásárlási lehetőségeket teremt majd.

Az Equilor Alapkezelő ingatlanpiaci elemzése szerint természetesen azok az ingatlanok, melyek megújuló energiával fűthetőek, illetve eleve nem magas a rezsijük, ki fogják állni a gazdaság viharait, és sem reál-, sem nominálértéken nem fognak mélyrepülést bemutatni, sőt. Ezek az ingatlanok, jelentős növekedést is produkálhatnak, éppen az előnyös energetikai tulajdonságaiknak hála.

Eddig hogy alakultak az ingatlanárak?

Mindenki érezte a bőrén, hogy 2022 második negyedévében sem kis mértékben emelkedtek a lakásárak. Paneleknél átlagosan 20%, éves szinten a fővárosban 30%-os volt az árnövekedés - összehasonlításképp, a téglalakások "csak" 10%-os árnövekedést produkáltak ugyanezen időszak alatt.

Milyen ingatlant kerestek a vevők?

Alapvetően a 40-60 m2-es ingatlanok vitték a pálmát - csak júniusban 29%-kal nőtt a kereslet irántuk.

Mi hajtotta az ingatlanpiacot?

Az átlagbérek emelkedése, a 25 év alattiak SZJA-mentessége, és a sokféle otthontámogatás a családokat motiválta az előző években, az előző évekhez mérve kiugróan magas infláció, továbbá a dollárhoz és euróhoz képest gyenge forint pedig bőven elég volt ahhoz, hogy a befektetők ismét az ingatlanok felé forduljanak, mint az egyik legjövedelmezőbb, és legstabilabb vagyonmenekítő eszközhöz. 

Júliusra 13%

Idén júliusra 13%-kal romlott a forint, ami a többségnek -joggal- elveszi a kedvét a hitelfelvételtől, hiszen a törlesztőrészletek úgy növekednek, ahogy romlik a pénz; márpedig éves szinten minimum 15%-os infláció várható, de inkább bő 20%-os...

Még dacol a piac

A lehangoló gazdasági helyzet ellenére az idei első félévben még mindig évi 26%-os bővülést tud felmutatni az ingatlanpiac, ami viszont garantáltan csökkenésbe fog átfordulni a rosszul, illetve drágán fűthető ingatlanok esetében, amik a hazai ingatlanpiac negyedét teszik ki.

Mikor üt be a krach?

Az elemzők szerint 2022 negyedik negyedévében és 2023 első negyedévében várható a gazdasági mélypont, ami egyértelműen tovább fog gyűrűzni az ingatlanpiacra.

Mesebeli 3 helyett 13 év

Az Eurostat időről-időre felméri, az egyes tagországokban átlagosan hány évig kell dolgozni egy 90 m2-es otthonért. A németeknél ez 10,5 év, a szlovákoknál 12, hazánkban 13 év, ami a következő felmérés idejére valószínűleg még hosszabb idő lesz.

Forrás: hvg.hu, novekedes.hu