A babaváró támogatás apró betűs részletei

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Támogatás vagy hitel: az itt a kérdés.

Július elsejétől több, a gyerekvállalást ösztönző támogatás is elérhető lesz a magyar lakosság számára. A falusi csok mellett a babaváró 10 milliós támogatás is beindul.

Magáról a témáról már korábban is olvashattunk, azonban megéri még egyszer áttekinteni a feltételeket, és mérlegelni, hogy valóban jól jár-e az igénylő a támogatással, vagy csupán még egy újabb terhet rak a hátára.

A támogatás könnyen hitellé is válhat

Milyen feltételeknek szükséges megfelelni?

1. Az első közlemény szerint olyan 18-40 év közötti feleség igényelheti a támogatást, aki legalább 3 év munkaviszonnyal/felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik. Később a korlátozást eltörölték, férfiak is igényelhetik a támogatást; a férjekre nem vonatkozik az életkori korlátozás, amennyiben feleségük megfelel az előbb leírt feltételeknek.

2. Özvegy is kaphat támogatást, amennyiben korábbi házasságából nem született gyermeke, tehát jelenlegi házastársával első gyermekét várja.

3. Nem kizáró ok, ha az egyik fél nem első házasságát tölti, valamint ha korábbi házastársától gyermekei születtek - így a házaspár azon tagja igényelheti a babaváró támogatást, akinek nem volt korábban házastársa, és jelenleg még gyermektelen. Akkor is járhat a támogatás, ha már mindkét fél túlesett egy váláson, azonban még nincs vér szerinti gyermekük.

A támogatás igénybevételéhez nem szükséges első házasnak lenni

4. További, a „hitelfelvételhez” szükséges alapvető követelmények.
A házaspár

  • egyik tagja se legyen büntetett előéletű.
  • tagjainak magyarországi lakcímmel kell rendelkezniük.
  • tagjainak magyar állampolgársággal/tartózkodási joggal kell rendelkezniük.
  • egyik tagjának se legyen köztartozása (pl. adóhatóság).
  • egyik tagja se szerepeljen a KHR-listán.

5. A házaspárnak az igényléstől számítva öt éven belül szükséges újabb gyermeket vállalnia, amennyiben nem akarnak törlesztőt fizetni.

Láthatjuk, a szabályok nem is olyan szigorúak: a támogatás feltételeinek viszonylag sokan megfelelnek.

Komoly utánaszámolást, illetve tervezést igényel a támogatás beosztása, ha a legtöbbet akarja kihozni belőle.

Az első gyermek születése után 5 éven belül szükséges újabb gyermeket vállalni

És most nézzük meg, mi történik akkor, ha minden klappol:

1. Maximum 10 millió forint támogatási összeget kaphat minden igénylő. A tartozás attól függően változik, hány gyermeket vállal a házaspár.

2. A kölcsönt az első gyermek születése esetén veheti fel a házaspár egyik tagja; ettől az időponttól számítva öt évig szükséges megszületnie a második és harmadik gyermeknek is, amennyiben nem akarnak visszafizetni tartozást.

3. Az első gyermek születése után 3 évig felfüggesztik a hitelvisszafizetést. Második gyermek születése után még három évre felfüggesztik a hitelt, a tartozás 30%-át elengedik. A harmadik gyermek születésekor után pedig semmit nem kell visszafizetni az államnak.

Ha nincs meg a három gyerek, számolni kell a törlesztőrészlettel

És mi van akkor, ha mégsem vállalnak három gyereket?

1. 5 éves kamatperiódusú hitel.

2. Legfeljebb 50 ezer forintos havi törlesztő, 20 éves törlesztési idővel.

Fontos megemlíteni, hogy a jelenlegi törvények szerint a támogatást magát 2019. július 1. és 2022. július 1. között igényelhetik a házaspárok.

A támogatás leginkább a gyermektelen, keresőképes fiataloknak próbál segítséget nyújtani. És bár a „könnyen megszerezhető” milliók kecsegtetőek lehetnek számukra, fontos a későbbi pénzügyekre, és – persze nem utolsósorban – családi körülményekre gondolni. Ha későbbiekben meggondolná magát, tehát például rájön, hogy csupán két gyermeket szeretne vállalni, a hitelt akkor is vissza kell fizetnie.