Nem csak Magyarországon szálltak el az ingatlanárak

Az Eurostat felmérése szerint nem csak hazánkban tapasztalható kiugró ingatlanár emelkedés.

7,3 százalékkal nőtt az Európai Unióban az ingatlanok ára az elmúlt egy évben, ami 2007 óta nem tapasztalt drágulás volt. Az uniós átlaghoz képest viszont 50%-kal nagyobb mértékben nőttek a hazai ingatlanárak, amivel nagy mértékben leköröztünk sok más EU-tagállamot. Szerencsére a dobogós helyen nem hazánk áll, hanem Észtország, ahol 16,1%-os volt az áremelkedés!

Az Eurostat vizsgálta az EU-n kívüli európai országok ingatlanpiacát is, és az eredmények szerint Izlandon és Norvégiában is 10% feletti volt a drágulás, ugyanúgy, mint tizenegy EU-tagállamban.

Magyarországon 11,9%-kal raliztak az ingatlanárak - a közép-európai régióban csak a csehek előztek be minket a maguk 14,5%-os ingatlanár emelkedésükkel.

Szlovákiában csupán 4,7%, Horvátországban 6,5%-os volt ugyanebben az időszakban az emelkedés mértéke.

Ha valaki a statisztika adatai alapján szeretne ingatlant vásárolni, Ciprust ajánlhatjuk a figyelmébe, hiszen ott - az általános tendenciával ellentétben - 4,9%-kal csökkentek az ingatlanok árai. De vonzó lehet még az ár szempontjából Olaszország, Románia és Spanyolország is, hiszen ezekben az államokban csekély, maximum 3,3%-os volt csak az árnövekedés.

Forrás: Pénzcentrum

Vagyonszerzési illeték kalkulátor