Büntetés az ellenőrizetlen kémények miatt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az a budapesti lakos, aki nem engedi be az előre egyeztetett időpontban a kéményseprőt, pótdíjat lenne köteles fizetni egy új módosítás értelmében.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes módosító indítványában arra a veszélyre hívja fel a figyelmet, hogy már most is jelentős, de évről évre nő azon kémények száma, amelyeket nem ellenőriz szakember. Számszerűsítve ez 2006-ban több mint 86 ezer, 2010-ben több mint 153 ezer, 2011-ben pedig több mint 155 ezer volt - utóbbi a teljes kéményállomány 16 százaléka, írja az MTI.

A fideszes politikus álláspontja szerint ez a helyzet súlyos, akár halálos kimenetelű füstmérgezéseket, baleseteket eredményezhet. A probléma csak akkor tekinthető megoldottnak, ha az időszakos ellenőrzéseket és az esetleges beavatkozásokat maradéktalanul el tudja végezni a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft (FŐKÉTÜSZ).

Ezért egy olyan módosító indítványt terjeszt a Fővárosi Közgyűlés elé, mely szerint az ingatlan tulajdonosnak a közszolgáltatási tevékenység díjával megegyező összegű pótdíjat kell fizetnie, ha az ő hibájából nem tudja elvégezni az ellenőrzést, illetve a szükséges munkálatokat a szolgáltató. Ennek feltétele az is, hogy a társaság eleget tegyen az előírt értesítési kötelezettségének.

A cég honlapja szerint a kémények ellenőrzésének díja többek között függ attól, hogy egyedi vagy nem egyedi kéményről van-e szó, illetve attól, milyen a fűtés típusa. A tervezett módosításról a következő ülésén dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Frissebb cikkeink a témában:

Bírságolnak, ha elmarad a kéményseprés
Változik a kéményseprő díja