Bírságolnak, ha elmarad a kéményseprés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

272 igen és 45 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el hétfőn azt a jogszabályt, ami akár 30 ezres bírsággal büntetné a kéményseprés elmaradását.

A döntő részben jövő év január elsejétől hatályos jogszabály értelmében a kéményseprés szolgáltatásának biztosítása a megyeszékhelyek feladata, ezt egy gazdálkodó szerv bevonásával is megoldhatják. A konkrét munka díja azonban minden esetben az adott ingatlan tulajdonosát terheli.

A törvény azt is előírja, hogy az ingatlanok használói kötelesek lehetővé tenni a kéményseprés elvégzését. A szolgáltatást végzők feladatköre némiképp kibővült, a kémény és a fűtés során keletkező égéstermékek vizsgálata mellett tüzelőberendezés levegő-utánpótlását is nekik kell ellenőrizniük.

Mennyibe fog kerülni a kéményseprés?

A kéményseprés díját minden esetben az illetékes az önkormányzatok határozzák meg, és módukban áll ezt évente felülvizsgálni. A konkrát árakról november 30-ig kell rendeletet hozniuk.

Fotó: sxc.hu

A tűzvédelmi hatóságra hárul az ellenőrző szerepkör, amely mind a kéményseprést biztosító szolgáltatót, mind az ingatlan tulajdonost megbírságolhatja szükség esetén. Ha a kötelezettségeknek nem tesznek eleget, a szolgáltató 10 ezer és 1,5 millió forint közötti bírságot kaphat, míg az ingatlan tulajdonosa 5 ezer és 30 ezer forint közötti csekkre számíthat.

Idén májusban jelezte György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, hogy minden évben jelentősen nő az országban az ellenőrizetlen kémények száma. Egy 2011-es adat szerint 155 ezer kéményt hanyagoltak el, ami becslések szerint a hazai teljes kéményállomány mintegy 16%-a. A füstmérgezések és hasonló balesetek megelőzése érdekében javasolta a politikus a törvényi szigorítást.

Frissebb cikkünk a témában: Változik a kéményseprő díja