Mi is az a vagyonszerzési illeték?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Magyarországon a jelenlegi jogszabályok meghatározzák, hogy minden jövedelmünk után adóznunk kell, vagyonszerzés esetén pedig illetéket kell fizetnünk.

Leegyszerűsítve: egy ingatlan vagy gépjármű eladása után a régi tulajdonos adózik, az új pedig illetéket fizet. 

Milyen esetekben kell vagyonszerzési illetéket fizetni 2021-ben?

  • ingatlan vásárlás
  • gépjármű vásárlás
  • orvosi praxis megszerzése
  • értékpapír szerzése öröklés útján
  • belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező cégben szerzett részesedés, részvény, részjegy

Autóvásárlás esetén fizetendő vagyonszerzési illeték

A törvény kimondja, hogy a gépjármű vagyonszerzési illetéket a jármű vagy pótkocsi öröklése, ajándékozása vagy visszterhes vagyonátruházása, azaz adásvétele esetén kell megfizetni. Ezeken túl illetékköteles a haszonélvezet, a használat, valamint az üzembentartói jog megvásárlása, ebben az esetben azonban csak a visszterhes vagyonátruházási illeték 25 százalékának megfelelő illetéket kell megfizetnünk. Az illetéktörvény szerint valamennyi gépjármű és pótkocsi után vagyonszerzési illetéket, hivatalos nevén visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni, így a személygépjárművekre, a motorkerékpárokra, az utánfutókra és a lakókocsikra is. 

Nem tekinthetők gépjárműnek - így a fenti szabály alól kivételt képeznek - a segédmotoros kerékpárok, a mezőgazdasági vontatók, az önjáró vagy vontatott munkagépek, valamint a lassú járművek. Az elektromos autók szintén teljes illetékmentességet élveznek.

Az illeték befizetése alapvető feltétele a gépjármű átírásának, erre összesen nyolc napunk van, így az adásvétel aláírását követően az legyen a legfontosabb dolgunk, hogy rendezzük az illeték összegét. Ezt vagy személyesen a járási hivatalban készpénzzel, elérhetőség esetén bankkártyával, vagy csekken fizethetjük be a NAV Gépjármű vagyonszerzési illeték bevételi számlára. Ezt követően a járási hivatal kiállít egy bizonylatot a befizetett összegről, amellyel már kezdeményezhető a gépjármű átírása.

Ingatlanvásárlás esetén fizetendő vagyonszerzési illeték

A vagyonszerzési illeték ingatlan vásárlás esetén alapesetben a vételár 4%-a. Ezzel az összeggel mindig számoljunk, ha bármilyen ingatlant, akár egy garázst vagy egy aprócska zárttelket szeretnénk vásárolni. Az ingatlan vagyonszerzési illeték kalkulátor segítségével könnyen kiszámolhatjuk, hogy mennyi lesz a vagyonszerzési illeték többletköltsége például egy ház vásárlása esetén. 

Példa: ha egy 40.000.000 Ft értékű családi házat szeretnénk vásárolni és tudjuk, hogy 4% az ingatlan vagyonszerzési illeték. A számítás a következő: 40.000.000 X 1,04 = 41.600.000 Ft, vagyis az illeték megfizetésével + 1.600.000 Ft többletköltséggel kell számolnunk! 

Mikor nem szükséges vagyonszerzési illetéket fizetni? 

Ingatlanvásárláskor az alábbi esetekben mentesülünk a vagyonszerzési illeték megfizetése alól:  

  • olyan telket vásárolunk, amelyen 4 éven belül építkezni fogunk (természetesen a NAV ellenőrizheti a tevékenységünket, így, ha ebbe a kategóriába tartozunk, feltétlenül tartsuk be a határidőket!).
  • házastársak vagy közeli rokonok közötti vagyonátruházás történik, ez a házasság felbontásakor történő vagyonmegosztásra is igaz (az egyik fél kivásárolja részét a közös ingatlanból).
  • állami/önkormányzati ingatlant vásárolunk.
  • 2021. januárjától a CSOK segítségével vásárolt ingatlanok szintén mentesülnek a vagyonszerzési illeték kiszabása alól

 A vagyonszerzési illeték mértéket befolyásolják (de nem mentesítenek) az alábbi tételek:

  • amennyiben az utóbbi 3 évben eladtuk ingatlanunkat és most újat szeretnénk vásárolni, akkor a két ingatlan árának különbsége után számolják ki a vagyonszerzési illetéket.
  • fiatalok illetékkedvezménye, ami arról szól, hogy azok a vásárlók, akik 35 év alattiak és első lakásukat szeretnék megvásárolni, 15.000.000 Ft összérték alatti összegnél 50%-os illetékkedvezményben részesülnek, vagyis a 4%-os ingatlan vagyonszerzési illeték 2%-ra csökken.
  • újépítésű lakás esetén 15.000.000 Ft-ig nincs illeték; ha ennél magasabb összegről van szó, a 4% illeték a 15.000.000 Ft feletti többletre vonatkozik, maximum 30.000.000 Ft értékű ingatlanig (más esetben nem jár az illetékkedvezmény). Ez a kedvezmény a lakóépület bővítésére, átépítésére és a nem lakóház jellegű ingatlanok átalakítására is értelmezendő.
  • igényelhető a NAV-tól részletfizetés és indokolt esetben az illeték mérséklése is.

Összefoglalás 

Ha röviden kellene megfogalmazni, mi az a vagyonszerzési illeték, és miért jó, akkor az alábbiakat érdemes erről tudni: a  vagyonszerzési illeték egy olyan többletköltség, amellyel a legtöbb, nagyobb értékű vagyonátruházási helyzetben találkozunk. A mértékét egyszerű számításokkal, online kalkulátorokkal megállapíthatjuk, így például felkészülten köthetünk üzletet, vehetünk részt ártárgyaláson. A vagyonszerzési illeték célja, hogy az állam a társadalmi feladatok ellátására arányossági alapon hozzájárulást kérjen a magyar állampolgároktól - többek között ebből a hozzájárulásból finanszírozzák az állami szerveket.