Milyen költségekkel jár egy ingatlan eladása?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor ingatlaneladásra készülünk csak arra gondolunk, mekkora összeget kaphatunk érte, arról azonban gyakran megfeledkezünk, hogy ez kiadásokkal is jár.

Bizonyos esetekben adóznunk kell

Magyarországon alapszabály, hogy vagyonszerzés esetén illetéket, bizonyos pénzösszeg szerzése esetén pedig adót kell fizetnünk. Ez ingatlaneladás esetén a személyi jövedelem adót (SZJA) terheli, mely jelenleg - főszabály szerint - a vételár 15%-a. 

Azt azonban fontos tudni, hogy van két eset, amikor mentesülünk a 15%-os SZJA fizetése alól:

  • Ha a vásárlást követő ötödik évben, vagy azt követően adjuk el az ingatlant. 
  • Ha az eladási ár alacsonyabb, mint a vételár, vagyis az ingatlaneladással nem tettünk szert haszonra.

Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy bár csak a vásárlást követő ötödik évtől nem kell adóznunk, évente csökken az adóalap mértéke. A vásárlás évében és az azt követő évben még az adóalap 100%-át ki kell fizetnünk, a második évben már csak a 90%-át, a harmadik évben a 60%-át, a negyedik évben pedig mindössze a 30%-át. 

A fentiek mellett azonban vannak egyéb esetek melyekkel csökkenthető az adóalap mértéke:

  • új ingatlan vásárlása esetén a vagyonszerzési illeték összegével,
  • az ingatlan megvétele után végzett értéknövelő beruházások értékével (amennyiben számlával igazolni tudjuk),
  • az eladási ár 5%-át meghaladó, az eladást megelőző két évben végrehajtott állagmegóvással kapcsolatos beruházások értékével (amennyiben számlával igazolni tudjuk),
  • az eladáshoz köthető költségek összegével (pl: ingatlanközvetítői jutalék, értékbecslés díja).

A sok információ hallatán nehéznek tűnik, hogy eldöntsük tulajdonképpen kell-e adóznunk és, ha igen pontosan mennyit, ilyenkor érdemes használni a NAV oldalán található kalkulátort.

Amennyiben kell fizetnünk bizonyos összegű adót, ezt az éves SZJA bevalláskor tehetjük meg, vagyis az eladást követő év május 31-ig. 

Minden esetben kötelező: energetikai tanúsítvány

Bár a legtöbbször az eladás után fizetett adó az amire úgy gondolunk, mint egy biztos kiadás, a fentiekből láthattuk, hogy számos esetben nem kell adóznunk az értékesítést követően. Az energetikai tanúsítvány elkészítése azonban minden esetben kötelező. 

Ugyanis ez a tanúsítvány tartalmazza az ingatlan energetikai állapotára vonatkozó információkat, melyeket az új tulajdonosnak joga van megismerni. A vevő számára nem mindegy ugyanis, hogy milyen fűtési lehetőségek vannak az ingatlanban, illetve egyáltalán lehet-e korszerűsíteni azt. Az energetikai tanúsítvány összege az ingatlan nagyságától és elhelyezkedésétől függ, de átlagosan egy 15 és 30 ezer forint közötti összegre érdemes számítani. 

Szükség lehet a haszonélvező kivásárlására is 

A haszonélvező személy nem tulajdonosa az ingatlannak, ám afölött bizonyos jogokkal rendelkezik, így például az engedélye nélkül az adott ingatlan nem adható bérbe és nem értékesíthető. 

Abban az esetben tehát, ha az eladni kívánt ingatlanban haszonélvezeti joggal rendelkezik valaki, úgy az ő aláírására is szükség lesz. Az, hogy ezt az aláírást miért cserébe kapjuk meg, már teljesen egyedi. 

Előfordulhat ugyanis, hogy a haszonélvező nem kér cserébe semmit, de az is lehet, hogy a felek megállapodnak, és a haszonélvező megkapja a vételár egy bizonyos hányadát - a haszonélvező kora és az ingatlan értéke befolyásolhatja az összeget. 

Földhivatali illeték

A tulajdoni lap nem hiteles másolata 1000 Ft, a hiteles papír alapú másolata 6250 Ft. A földhivatali eljárás díja 6600 Ft, míg a soron kívüli eljárás 10 000 Ft-ba kerül.

Ügyvédi költség

Az ügyvédi költségeket állhatják közösen is a felek, de általában a vevő szokta fizetni. 

Esetleges perköltség több örökös esetén

Ha az örökösök nem egyeznek, perben kérhető a közös tulajdon megszüntetése. Kevésbé költséges, ha peren kívül vételár felosztásban, vagy közös értékesítésben egyeznek meg.

Az ingatlanközvetítővel is számolni kell 

Bár egy ingatlanközvetítő igénybevétele nem általános költség, ennek alkalmazása ugyanis teljesen opcionális, érdemes ezt a költséget is áttekinteni, ugyanis egyre többen döntenek emellett a szolgáltatás mellett. 

Az ingatlanközvetítők munkadíja igencsak különböző, általában ez a vételár 2-6%-a plusz az ÁFA. Ám ahogy ezt a fentiekben említettük ennek költsége levonható az adóból, abban az esetben azonban, ha egyébként sem kell adóznunk az eladás után, úgy ezt az összeget nekünk kell megfizetni. 

Költöztetés és lomtalanítás

Amiről pedig semmiképpen sem szabad elfeledkeznünk, az a költöztetés és az esetleges lomtalanítás díja. Általában az adásvételi szerződésekbe bele szokták foglalni, hogy az eladó kiürítve adja át az ingatlant. Ha pedig az eladó életvitelszerűen lakta az ingatlan, érdemes egy profi költöztető céget felbérelni, amelynek a díja meglepően sok lehet, főleg, ha másik településre kell szállítani a holmikat, illetve ha sokadik emeletről kell le- illetve felcipelni nehéz tárgyakat.