Mit kell tudni a vagyonszerzési illetékről?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ingatlan adásvételek után illetéket kell fizetni, de mi is ez pontosan, és mennyi az annyi?

Magyarországon alapszabály, hogy jövedelemszerzés esetén adózunk, vagyonszerzés esetén pedig bizonyos összegű illetéket fizetünk. Nincs ez másképp az ingatlan-adásvételek esetében sem.  

Egy ingatlan eladása során tehát annak kell fizetnie az illetéket, aki a a lakást megvásárolja. A sikeres adásvételt követően 30 napon belül jelezni kell ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé, ezt követően kapunk határozatot az illetékfizetés összegéről és határidejéről. 

Az illeték egységesen a vételár 4%-a, viszont egymilliárd forint felett csak 2%, de maximum 200 millió forint. Vannak azonban bizonyos esetek, amikor az illetéket kedvezményesen vagy egyáltalán nem kell fizetni. 

Melyek ezek az esetek?

A kormány a vagyonszerzési illetéken keresztül is támogatja a fiatalok saját lakáshoz jutását, hiszen a 35 évnél fiatalabb első lakásvásárlók bizonyos mentességet és kedvezményt igényelhetnek.

  • új lakás esetén 15 millió forintos összeghatárig teljes mentesség jár, az ezt meghaladó részre azonban 4%-ot kell fizetni 
  • ha a lakás értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor csupán 2%-os illetéket kell fizetni 

A vagyonszerzési illeték mértéke CSOK-támogatás igénybevétele esetén is kedvezményes, ez esetben a vételár azon része után, melyet a támogatással fedeztünk, nem kell illetéket fizetni. 

Jó tudni, hogy ha az ingatlan tulajdonosváltása - akár adásvétel, akár ajándékozás során - házastársak vagy egyenesági rokonok között jön létre, nem kell illetéket fizetni. 

Ha semmilyen mentességgel vagy kedvezménnyel nem rendelkezik, akkor is igényelhető a NAV-nál 12 hónapos részletfizetés, ha ezt az anyagi helyzet indokolja.

Forrás: Vagyonszerzési illeték 2020