Minden, amit az ingatlan átírásról tudni érdemes

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor ingatlanvásárlásra adjuk a fejünket az anyagi terhek mellett az adminisztratív teendőkre is fel kell készülni.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunktól kezdődően (2004) a tulajdonjog-változás bejegyzése esetén kötelező a jogi képviselet, illetve a tulajdonosváltozásról 30 napon belül értesíteni kell a Földhivatalt, az átírás folyamata azonban ma már a Kormányablakokban is elindítható.

Formai és tartalmi elemek

Amennyiben az ingatlan átíráshoz szükséges valamely formai vagy tartalmi elem hiányzik, a tulajdonjog földhivatali bejegyzése meghiúsul. Emiatt fontos, hogy a lakás vagy ház átírásakor az alábbi formai és tartalmi elemek jelen legyenek:

  • formai elemek: Az adásvételi szerződés csak írásban köthető meg, illetve az ingatlanátíráshoz ügyvéd, jogtanácsos vagy közjegyző ellenjegyzésére szükséges.
  • tartalmi elemek (magánszemély esetén): Név, születési idő és hely, anyja neve, lakcím, adóazonosító jel, állampolgársági nyilatkozat a felek részéről.
  • ingatlan adatai: Helyrajzi szám, cím, valamint az ingatlan adásvételi szerződés minden lapján szerepelnie kell a szerződő felek, továbbá az ellenjegyző és tanúsító személyek kézjegyének, valamint azokat keltezni szükséges (hely és dátum).

Az ingatlan átírás költségein kívül fontos tudni, hogy bizonyos "láthatatlan" terhek is lehetnek az ingatlanon, például a az ingatlan közműveinek (villany, víz, gáz) átírásakor derül ki, hogy ezek valamelyike nem volt kifizetve. Célszerű a szolgáltatóktól “nullás” igazolást beszerezni, illetve az ingatlan adásvételekor fel kell jegyezni mérőórák állását. A leggyakoribb ingatlanterhek között az alábbiak szoktak szerepelni:

  • jelzálogjog,
  • elidegenítési és terhelési tilalom,
  • haszonélvezeti jog,
  • végrehajtási jog, és
  • szolgalmi jog.

Ingatlan átírás illeték fizetése 

Mikor kell illetéket vagy adót fizetni? Leegyszerűsítve, ha eladunk valamit, akkor adóznunk kell, ha vásárolunk, akkor pedig illetéket kell fizetnünk. A megávásárolt lakás vagy ház illetékét az határozza meg, hogy mekkora az ingatlan értéke (1990. évi XCIII. törvény). Az ingatlan átírás illetékének mértéke alapvetően a forgalmi érték 4 %-a. Ebből indulnak ki a további számítások és szabályok is.

A Földhivatal egyszerű esetben 8 nap alatt meghozza határozatát és meg is küldi azt a jogi képviselőnek és az eladónak. Ha új tulajdonosként sürgősen szükségünk lenne a friss tulajdoni lapra, az alap eljárási díjon felül fizetendő soron kívüli eljárási díj, azaz kb. 10.000 Ft ellenében gyorsabb ügyintézést érhetsz el. Ezen költségeken kívül ne feledkezzünk meg kalkulálni az ingatlan átírás ügyvédi díjával sem.

Ingatlan átírás illetékmentesség és kedvezmények

Vannak esetek, amikor az állam eltekint az illeték kiszabásától. Ezek alapvetően a családon belüli ügyletek, például egyenesági rokonok (akár örökbefogadás útján is!) vagy a házastársak közötti ingatlan átruházások. Ide tartozik a házastársi vagyonközösség, köznapi nevén a válás során átadott ingatlan vagyonszerzési illetéke is, de a természeti katasztrófa által megsemmisített vagy helyrehozhatatlanul megrongálódott ingatlan helyett vásárolt lakástulajdon is illetékmentes.

Első lakás megszerzése esetén (ez elsősorban a fiatalabb korosztályra vonatkozik) az állam kedvezményt ad az illetékre vonatkozóan, ha a feltételek mind megfelelnek akkor a fizeendő illeték 50%-a elengedésre kerül, illetve kérni lehet ennek 12 hónapra történő, egyenlőre részre, részletre történő kifizetését. A CSOK-kal vásárolt új és használt ingatlanok esetén szintén nem kell illetéket fizetni.

A feltételek az alábbiak: 

  • 35. életévét még nem töltötte be,
  • ezt megelőzően nem volt a nevén lakástulajdon,
  • vagy nem rendelkezik más lakásban 50%-nál nagyobb tulajdoni hányaddal,
  • az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

Építési telek átírása

Amennyiben házat tervezünk építeni, az erre alkalmas telek megvásárlása bizonyos szabályok betartása mellett illetékmentes. 

  • Nyilatkozni kell az adóhatóság felé, hogy ezen a telken lakóházat kívánunk építeni, amire az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig van lehetőségünk.
  • Az illetéket megállapítják, azonban annak megfizetését 4 évre felfüggesztik.
  • Ilyenkor 4 évünk van arra, hogy a házat felépítsük, amit egy használatbavételi engedéllyel kell igazolnod. Ha azonban a 4 éves határidőt nem tartjuk be, és nem szerezzük meg a használatbavételi engedélyt, akkor nemcsak az eredetileg megállapított illetéket kell megfizetni, hanem további késedelmi kamatot is.