Újabb intézkedés segíti a gyermekes családokat

Több tízezer család számára nyílik meg a lehetőség, hogy könnyebben férjenek hozzá a CSOK pluszhoz, a falusi CSOK-hoz és a babaváró támogatáshoz.

Több tízezer család számára nyílik meg a lehetőség, hogy könnyebben férjenek hozzá a CSOK pluszhoz, a falusi CSOK-hoz és a babaváró támogatáshoz - erről tudósított a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a kormány Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Az államilag támogatott otthonteremtési programok elérését a speciális adózók (például a KATA-s egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők számára is lehetővé teszi a kormány, azzal, hogy elegendő számukra egy év speciális adózási formában eltöltött tb-jogviszony igazolása, a hitelbírálatnál pedig a bevételük legalább 50 százalékát jövedelemként tudják beszámítani, így magasabb összeget tudnak felvenni, és nagyobb értékű ingatlant vásárolhatnak. 

Rengeteg fiatal pár esett el eddig a családtámogatások egy részétől a szigorúbb előírások miatt, a jövőben viszont ők is hozzáférhetnek a lehetőségekhez - eddig a Babaváró hitelt igénylők 3 éves, míg a CSOK Plusz és Falusi CSOK esetében 2 éves társadalombiztosítási jogviszonyt írtak elő. Mostantól ez az idő egységesen 1 évre csökken a speciális adózású vállalkozók esetében.

Bár biztató, hogy az egyéni vállalkozók és az őstermelők nagyobb eséllyel indulhatnak a hitelbírálatnál a bankoknál, a helyzet ennél azonban sokkal összetettebb: átalányadózó esetén a hitelbírálat sikere nagyban függ a tevékenységi körtől. 

Az elfogadható bevétel típust a jogszabályban meghatározott arányban veszik figyelembe, a nettó jövedelem a vonatkozó adók és járulékok levonása után állapítható meg. 

A CSOK Plusz támogatott hitel és piaci lakáshitel együttes igénylése, valamint Babaváró kölcsön és piaci jelzáloghitel együttes igénylése esetén az ügyfeleknek fontos tudniuk, hogy ez az új „kedvezményes jövedelemszámítási metódus” a jogszabály értelmében csak a támogatott hitelekre vonatkozik - vagyis a további hitelek bírálatánál a jövedelem e kedvezményes számítási módja nem alkalmazható, aminek következtében az ügyfél további hitelre már nem, vagy csak alacsonyabb hitelösszegre lehet jogosult.

MTI