Nem mindegy, ki és hol veszi fel a Zöld Hitel kölcsönt!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Milyen nagy lakásban reménykedhet az, aki igénybe akarja venni a Zöld Hitel kölcsönt?

Mint már korábban is írtuk, egy budapesti ingatlan esetén már 1 millió Ft-ot is elkérhetnek 1m2-ért. Egy átlagos lakás ára már rég felette jár a 70 millió Ft-nak. Budapesten kívül ezek az árak ugyan mérsékeltebbek, de korántsem alacsonyak: 725 ezer Ft/m2, és 52 millió Ft.

A 2021. október 4-én útjára bocsátott Zöld Hitel és Zöld CSOK ugyan óriási segítséget jelenthet a korszerű, energiahatékony lakásra vágyóknak, de mégis, mekkora segítséget?

A különböző jövedelemszinttel bírók más-más arányban tudják kihasználni ezeket az új támogatásokat, hiszen egy minimálbérből vagy egy átlagbérből a törlesztőrészletet fizetni nem feltétlen egyszerű a minimális önerő megléte mellett sem.

A felvehető hitelösszeg nagyságát az MNB adósságfék-szabályai határozzák meg, ami a hiteligénylő hitelezhetőségét veszi alapul, illetve az önerő mértékét.

Ha fix kamatozású jelzáloghitelről van szó, nettó 500 ezer forintos havi jövedelem mellett maximum a jövedelem 50%-a fordítható törlesztésre, 500 ezer Ft felett 60%-a, de mindezek mellett sem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Figyelembe veszik még azt is, hogy - ha szükség esetén gyorsan kellene értékesíteni az ingatlant - mennyiért lehetne rövid idő alatt eladni.

A Zöld Hitel esetén az eltérő bevételtől függően a következőképpen vehet fel egy gyermektelen hiteligénylő kölcsönt:

  • Minimálbér esetén 12,4 millió,
  • garantált bérminimumnál 16,2 millió,
  • medián bér esetén 25,3 millió,
  • átlagbérnél pedig 31,7 millió Ft a maximálisan felvehető összeg, ha a 25 éves futamidőt választja, és nem von be adóstársat.

Egy új budapesti lakás árának csupán a 36%-át tudja felvenni egy medián-bérrel rendelkező még abban az esetben is, ha a lehető legjobban kihasználta a hitelek adta lehetőségeket. (Medián-bér: a munkavállalók fele kevesebbet, fele többet keres ennél az összegnél.)

Ha két medián bérrel rendelkező veszi fel a Zöld Hitel kölcsönt, akkor az átlagos budapesti lakás 72%-át futja a hitel; ha két átlagbérrel rendelkező, akkor már a lakás árának 90%-át.

Medián bér esetében legalább 6,3 millió Ft, átlagbér esetén 7,9 millió Ft önerő szükséges a lakásvásárláshoz.

A meghirdetett Zöld Hitel ugyan minden bank esetében maximális 70 millió forintos hitelösszeggel és 25 éves futamidővel lett meghirdetve, de a minimális futamidőnél, és a minimális hitelösszegnél is már jelentős eltéréseket találhatunk, így érdemes alaposan utánajárni, melyik pénzintézetnél igényeljük a Zöld Hitel kölcsönt. Már csak azért is, mivel - ugyan a jövedelemmel egyenesen arányos a felvehető hitel összege,- a futamidő növekedésével csökkenő mértékben emelkedik a felvehető összeg.

Forrás: Portfolio.hu

Vagyonszerzési illeték kalkulátor