CSOK felújításra, korszerűsítésre

A korszerűsítendő ingatlanra vonatkozót követelmények.

2024-től érdemben alakul át a lakástámogatási rendszer, illetve az ehhez kapcsolódó, szabad felhasználású Babaváró hitel részletei és feltételei is. 

A falusi CSOK összege 2024

A vidéki CSOK 2024-től vissza nem térítendő állami segítséget jelenthet a családoknak új építésű otthon megvásárlására (kizárólag egylakásos lakóépületre), használt ingatlan megvásárlására és egyidejű korszerűsítésére, bővítésére, meglévő lakás vagy ház korszerűsítésére, bővítésére. Az igényelhető támogatási összeg a gyermekek számától és a tervezett lakáscéltól függ.

  • új ingatlan vásárlása: 1 gyermekkel 600.00 forint, 2 gyermekkel 2.600.000 forint, 3 vagy több gyermekkel 10.000.000 forint
  • használt ingatlan vásárlása + korszerűsítés és/vagy bővítés: 1 gyermekkel 1.000.000 forint, 2 gyermekkel 4.000.000 forint, 3 vagy több gyermekkel 10.000.000 forint
  • meglévő ingatlan korszerűsítése, bővítése: 1 gyermekkel 5/600.000 forint, 2 gyermekkel 2.000.000 forint, 3 vagy több gyermekkel 7.500.000 forint

Fontos: mivel a Falusi CSOK csak azok számára érhető el, akik a kormányrendeletben meghatározott településen élnek, vagy kívánnak letelepedni, így 2024-től vissza nem térítendő támogatás városok belterületén, illetve a támogatással érintett településeken kívül nem lesz elérhető.

CSOK hitel

A falusi CSOK mellé a már ismert CSOK hitel továbbra is felvehető marad. Ennek maximális összege bár elmarad az új CSOK Plusz konstrukcióhoz képest, ugyanakkor van előnye: nem kell hozzá feltétlenül gyermeket vállalni, így egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők is kihasználhatják, ha legalább két gyermeket nevelnek.

Viszont a CSOK Plusz előnyei közé sorolható a meglévő CSOK hitellel szemben, hogy már egy gyermek vállalása esetén is elérhető.

Bővítésre vonatkozó feltételek

  • a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogat növelésével nem járó tetőtér-beépítést, valamint az emelet-ráépítést is
  • a meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása nem minősül a lakás bővítésének
  • lakás bővítése esetén a bővítendő lakásnak a kérelem benyújtása időpontjában az igénylő és a támogatással érintett gyermek(ek) lakóhelyéül kell szolgálnia, és a bővítést követően lakhatási körülményeiknek javulnia kell
  • lakás bővítése esetén a  CSOK igénybevételéről szóló szerződés megkötésének feltétele, hogy a benyújtott bekerülési költséget tartalmazó költségvetést a hitelintézet elfogadja

A korszerűsítendő ingatlan követelményei

Az ingatlannak lakhatásra alkamasnak kell lennie, emellett az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel kell szerepelnie. További követelmények:

  • rendelkezzen 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel (ha ez nem megoldott, akkor rendelkezzen legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel)
  • fürdőhelyiség és WC
  • közműves villamosenergia-szolgáltatás
  • egyedi fűtési mód
  • közműves szennyvízelvezetés (ha nincs, akkor a szennyvíz tisztítása és elhelyezése legyen megoldva, pl egyedi szennyvízkezelő berendezéssel)
  • közműves ivóvíz-szolgáltatáss (ha a településeez nem elérhető, akkor a telken legyen ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút)

További hasznos CSOK információk