Mikor érdemes devizahitelt felvenni?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bankosok általános tapasztalata, hogy egy hirtelen forintgyengülés már meglévő ügyfeleiknél előtörlesztési pánikot, jövendőbeli ügyfeleknél pedig kivárást okoz, pedig ennek pont fordítva kéne történnie.

Visszafizetés

Ha a forint hirtelen gyengülésnek indul – ami az utóbbi időszakban sajnos előfordult néhányszor - a devizahitelek törlesztőrészletei automatikusan emelkednek. Ez azt jelenti, hogy az egész hitel, avagy tőketartozás visszafizetése drágább a szerződéskori állapothoz képest.

Ha tehát ekkor akarjuk visszafizetni összes tartozásunkat, akkor többet kell forintban letenni a bank asztalára, mint amit felvettünk. Úgy is mondhatnánk, hogy egy ilyen lépéssel maximalizáljuk veszteségeinket.

Ennek megfelelően a helyes eljárás, ha kivárjuk, hogy a forint visszaerősödjön. Erre, hacsak valami rendkívüli dolog nem történik a világgazdaságban, minden esély megvan, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank az árstabilitás megőrzése érdekében nem engedheti meg, hogy az árfolyam gyengülése tartóssá váljon, hiszen annak inflációgerjesztő hatásai lennének.

Mikor vegyük fel?

Bármilyen meglepő, de pont a forint esetleges gyengélkedése idején kell és érdemes felvenni devizahitelt az előzőekben vázolt logika mentén.

A forint visszaerősödésének köszönhetően (persze csak, ha ez valóban megtörténik) a kezdeti törlesztőrészlet csökkeni fog, így az egész hiteltartozásra nézve nyereséget könyvelhetünk el. Lássuk mindezt táblázatban:

Kapcsolódó cikkek:

$$31$$