Népszavazás helyett az olaszok káromkodnak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A sokasodó politikusi privilégiumok miatt érzett harag százezreket hajt Beppe Grillo, a népszerű komikus táborába, aki felszólította az olaszokat, hogy az itthon is sokak által ismert „Vaffanculo\" kifejezéssel küldjék melegebb éghajlatra a szemük elé kerülő politikusokat. Többek közt a pártokra vonatkozó ingatlankezelési szabályok miatt háborodtak fel az olaszok.

A „Vaffa napja” akció sikerét látva vezető politikusok arra figyelmeztetnek, hogy könnyen az 1992-eshez hasonló válság alakulhat ki. Akkor a törvényhozás két kamarájában ülő politikusok egyharmada ellen indult eljárás korrupció, maffiakapcsolatok és szabálytalan pártfinanszírozási ügyek miatt.

 

Beppe Grillo

A botrányokba végül annyira belebukott a két legnagyobb politikai alakulat - a kereszténydemokrata, illetve a szocialista párt -, hogy fel is oszlottak és szakértői kormánynak kellett átvennie az ország vezetését.

Komikus a mozgalom vezére


Beppe Grillo lassan már egyedül népszerűbb, mint az egész politikai osztály, nincs például olasz nyelvű blog, amelyet többen olvasnának az övénél. Ez is mutatja, hogy 15 évvel a nagy bukás után újból cunamiveszély fenyegeti a politikusokat. Most főleg a választott vezetők "arany élete", a képviselői és szenátori Bella Vita hívja ki a választók haragját.

Felháborító ingatlankezelési szabályok érvényesülnek a politika világában - hangzik az egyik vádpont. A parlamenti pártok például évente 200 millió euró közpénzt kapnak ingatlanfenntartásra. Nem is véletlen, hogy a székházak címe gyakran változik, és a pártközpontok egyre pompásabb palotákba költöznek, a parlamenti képviselők pedig feltűnően olcsón privatizálnak állami ingatlanokat.

 

Olcsó ingatlanok a politikusoknak

 

Az olaszok további sérelmei:

A polgárok az ingatlanügyek mellett felháborodással szemlélik a honatyák 3,7 millió forintnak megfelelő havi fizetését, nyugdíj kiváltáságaikat és azt a furcsa helyzetet is, hogy míg a homoszexuális képviselők a házassággal egyenrangúként elismert kapcsolatban élhetnek párjukkal, addig erre az átlagpolgár egynemű pároknak nincs lehetőségük.

A L Espresso című hírmagazin nemrégiben arról számolt be, hogy egy képviselőfeleség 375 ezer euróért vásárolt meg egy 190 négyzetméteres lakást, amelynek becsült piaci értéke 2 millió euró.
A kommunista párt egyik képviselője 2004-ben a római Szent Péter székesegyház tőszomszédságában 175 ezerért szerzett meg egy négyszobás, erkélyes lakást két fürdőszobával. Tutto legale - teljesen legális úton, hangoztatta a vevő, holott ennyi pénzért az átlagpolgár legfeljebb egy 20 négyzetméteres garzont tudott volna venni Róma belvárosában.

 

Az elnök többe kerül, mint II. Erzsébet

 

Sokak szerint az olasz köztársasági elnök sem lóg ki a sorból. A Quirinale-palota fenntartására, az elnöki fizetésére és minden egyéb költség fedezésére évente 224 millió euró folyik ki az államkasszából, a britek viszont ennek csak a negyedét költik a Buckingham-palotában lakó királynőjükre.

További cikkek az ingatlanok.hu-ról:
$$87$$
$$86$$
$$85$$
$$73$$