Ha még nincs gyerek: megelőlegezett szocpol

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

2009. JÚLIUS 1-TŐL ELTÖRÖLTÉK A KORÁBBI LAKÁSTÁMOGATÁSI RENDSZERT, ÍGY A MEGELŐLEGEZETT SZOCPOLT IS!!!

2009. JÚLIUS 1-TŐL ELTÖRÖLTÉK A KORÁBBI LAKÁSTÁMOGATÁSI RENDSZERT, ÍGY A MEGELŐLEGEZETT SZOCPOLT IS!!!

A 2009. OKTÓBERÉTŐL INDULÓ LAKÁSVÁSÁRLÁSI TÁMOGATÁSRÓL ITT OLVASHAT!

A megelőlegezett szocpol összege megegyezik a szocpol összegével és az egyéb feltételek is - kivéve a gyermek meglétét - ugyanazok! Magáról a szocpolról itt olvashat részletesen:

$$12$$

A gyermekvállalás teljesítése

Mi történik, ha nem születik gyerek?


Mi történik, ha elválnak az igénylők?

A 40. életév alatti fiatal házaspárok a kérhetik a megelőlegezett szocpolt.

A kedvezményre jogosító egyéb feltételek teljesítése esetében a gyermektelen fiatal házaspár két születendő gyermek, egygyermekes fiatal házaspár további egy születendő gyermek vállalása esetén hitelintézet útján - a hitelintézet által megfelelőnek minősített ingatlanfedezet biztosítása esetén - jogosult a megelőlegező kölcsön igénybevételére.

A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő, egyben a megelőlegezés időtartama:

- egy gyermek esetén négy év,

- két gyermek esetében nyolc év.

A gyermek(ek) vállalt határidőig történő igazolt megszületése esetén a megelőlegező kölcsönnek a kedvezmény összegével megegyező részét az állam a hitelintézet részére közvetlenül megfizeti (ezzel az igénylő házaspár a kedvezményt igénybe vevőnek minősül).

A vállalt gyermek(ek) megszületéséig, de legfeljebb az erre vonatkozó határidő lejártáig az igénylő házaspárt a megelőlegező kölcsönre vonatkozó szerződés alapján fizetési kötelezettség nem terheli. Ez alól kivétel az igénylő házaspár által kezdeményezett szerződésmódosítással összefüggő költség.

A gyermekvállalás teljesítése megelőlegező kölcsön esetén

A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától, lakás építésénél a használatbavételi engedély kiadásának napjától kell számítani (az igénylő házaspár köteles a használatbavételi engedélyt annak kiadását követő 15 napon belül a folyósító hitelintézetnek bemutatni). A gyermekvállalásra vonatkozó határidőt a terhesség időszakára egyszer meg lehet hosszabbítani, ha az igénylő házaspár a terhességet orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő lejártáig a folyósító hitelintézetnek igazolja.

A jogszabály a gyermekvállalás teljesítéseként ismeri el az építtető, a vásárló örökbefogadott, valamint bírósági vagy hatósági határozat következtében utóbb a háztartásába került vér szerinti gyermekét is. A gyermekvállalás teljesítését a Magyar Államkincstár követi figyelemmel.

Mi történik, ha nem születik meg a vállalt gyermek?

Amennyiben az igénylő házaspár gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső részét köteles - a gyermekvállalási határidő leteltét követő hónap első napjától kezdődően, a futamidő végéig - a hitelintézet részére visszafizetni.

Az igénylő házaspár köteles az állam részére - a folyósító hitelintézet útján - részletekben megfizetni a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső összege után az állam által a megelőlegezés időtartama alatt a hitelintézet számára korábban megfizetett teljes összegnek a kiegészítő kamattámogatással csökkentett részét.

Nem kell a visszafizetni a megelőlegező kölcsön összegét, ha a gyermek azért nem születik meg, mert

- a házastársak egyike elhunyt, vagy

- a gyermek megszületését a házastársak egyikének legalább 67%-os mértékű megrokkanása következtében nem vállalták, vagy

- a gyermek a terhesség 26. betöltött hetét követően halva születik

- és a kölcsöntartozás kiegyenlítésére megállapodás még nem jött létre.

A visszafizetés elengedésére vonatkozó kérelmet a megelőlegezésről szóló szerződésben vállalt határidő leteltét követő 60. napig lehet benyújtani.

A házasság felbontása a megelőlegezés időtartama alatt

A szocpolhoz lakás is kell. Találja meg nálunk a megfelelőt!

Regisztráljon az ingatlanok.hu-ra! Több mint 150 ezer ingatlan szerte az országból. A legfrissebb kínálat, piaci hírek, hasznos funkciók és folyamatos nyereményjáték!

Regisztráljon most!

Ha az igénylő házaspár házasságát a megelőlegezés időtartama alatt a bíróság felbontja és a házaspár gyermekvállalását a házasság felbontásának időpontjáig nem, vagy csak részben teljesíti, úgy az előző pontban leírtaknak megfelelően vissza kell fizetni a kedvezményt.

A házasság felbontását a bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 60 napon belül kötelező bemutatni a megelőlegező kölcsönt folyósító hitelintézetnek.

Más szabályok érvényesülnek, ha a feleség a jogerős ítélet időpontjában már terhes.

forrás: ingatlanok.hu,
magyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek:

A szocpol összege


$$12$$

$$4$$