Illetékmentesség és kedvezmények (új lakás)

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Újépítésű lakás vásárlása esetén 740 ezer forintnyi illetéket lehet megspórolni, ha a vételár nem éri el a 30 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy 15 millió forintos vételárig nem kell illetéket fizetni. A termőföldre és az építési telekre vonatkozó illetékmentességről is itt olvashat, valamint az első lakás megvétele után járó illetékkedvezméynről is!

Kapcsolódó anyag:

A lakásvásárlás utáni illetékfizetés főszabályai

További kedvezmények:

Illetékmentesség termőföldre és építési telekre

Lakásvásárlásnál főszabály szerint a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja a vásárolt lakás forgalmi értéke. Az illeték mértéke a forgalmi érték első 4 millió forintja után 2 százalék, a forgalmi érték ezt meghaladó része után pedig 6 százalék. (Az illetékről általában.)



Még egy kis kedvezmény:

$$6$$
Amennyiben az új lakást nem magánszemélytől, hanem építési vállalkozótól vásárolták, és a forgalmi érték 15 millió forint alatt van, egyáltalán nem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni.

A legfeljebb 30 millió forint értékű lakások esetében a 15 millió forintra eső illetéket, vagyis 740 ezer forintot nem kell megfizetni.

Fontos: a vagyonszerzési illetékre vonatkozó mentesség, illetve kedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a vagyonszerzést a vásárló az előírt hatóságnak határidőben bejelentette!!!

Kapcsolódó cikk:

$$8$$

Ajánló:

$$18$$

$$74$$

$$321$$