Illetékmentesség termőföldre

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha, mint gazdálkodó vesz termőföldet és azt nem adja el 5 évig, nincs illeték. Ugyancsak illetékmentes a birtokösszevonási célú, önkéntes földcsere.

A hatályos előírások alapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiadott regisztrációs igazolással rendelkező, mezőgazdasági tevékenységet végző magánszemély termőföldvásárlása illetékmentes, ha az így vásárolt termőföldet a vásárlástól számítva legalább 5 évig nem idegeníti el, azon vagyoni értékű jogot nem alapít, és egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként a termőföldet mezőgazdasági célra hasznosítja.

A feltételek vállalásáról a vagyonszerzőnek legkésőbb a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig kell nyilatkoznia az illetékhivatalnál. Ha a vagyonszerző a termőföldet az 5 év letelte előtt elidegeníti, vagy azon vagyoni értékű jogot alapít, igazolhatóan nem mezőgazdasági célra hasznosítja, az egyébként járó illeték kétszeresét kell megfizetnie.

Birtokösszevonás

A birtokösszevonási célú, önkéntes földcsere esetén létrejött megállapodáson alapuló termőföldtulajdon szerzése ugyancsak illetékmenetes.

Illeték mértéke

Minden egyéb esetben a termőföldekre az általános visszterhes vagyonátruházási illeték mértéket kell alkalmazni, ami a forgalmi érték 10 százaléka.

Termőföld

Termőföldnek kell tekinteni az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, gyep, nádas és erdő művelési ágban, vagy halastóként nyilvántartott és a felsorolt valamelyik célra hasznosított külterületi földrészletet.

Kapcsolódó cikkek:
$$40$$