Szocpolos lakás: eladás, csere, visszafizetés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

2009. JÚLIUS 1-TŐL ELTÖRÖLTÉK A KORÁBBI LAKÁSTÁMOGATÁSI RENDSZERT, ÍGY A SZOCPOLT IS!!!

2009. JÚLIUS 1-TŐL ELTÖRÖLTÉK A KORÁBBI LAKÁSTÁMOGATÁSI RENDSZERT, ÍGY A SZOCPOLT IS!!!

A 2009. OKTÓBERÉTŐL INDULÓ LAKÁSVÁSÁRLÁSI TÁMOGATÁSRÓL ITT OLVASHAT!

ELTÖRLIK A SZOCPOLT. RÉSZLETEK ITT.

A szocpol folyósításával egyidejűleg az építkezés idejére és a használatbavételi engedély megadását követő 10 évre, vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 10 évre a szocpol biztosítása érdekében a Magyar Állam javára az épülő, a felépült, vagy a megvásárolt lakásra jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.

Szocpol-lakások adásvétele

Ha a szocpol igénybevételével épített, vásárolt lakást - építés esetén a használatbavételi engedély megadását, vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő - 10 éven belül lebontják, a lakásigény kielégítésétől eltérő célra (pl. boltnak) hasznosítják, illetőleg elidegenítik, akkor a lakás tulajdonosa köteles a kedvezmény folyósított összegét visszafizetni. A visszafizetési kötelezettség érvényesítése iránt a pénzügyi intézmény felmondását követően a Kincstári Vagyoni Igazgatóság intézkedik.

A szocpol visszafizetésének felfüggesztése lakáscsere esetén

A szocpol összegének erejéig a Magyar Állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be. Amennyiben a 10 éves elidegenítési tilalom alatt a kedvezményben részesült tulajdonos másik lakást akar vásárolni, cserélni vagy építeni, a helyi önkormányzat jegyzőjétől kérheti a visszafizetési kötelezettség felfüggesztését (építkezésnél 3 évre, vásárlásnál 1 évre, ami azonban 1 évvel meghosszabbítható). A helyi önkormányzat jegyzője a tulajdonos nyilatkozata alapján függeszti fel a visszafizetési kötelezettséget, és ebben az esetben a felfüggesztés időtartama alatt nem kell a kedvezményt visszafizetni. A felfüggesztés időtartamát a bontás vagy eltérő hasznosítás tényleges megkezdésének, illetve az elidegenítésről szóló szerződés megkötésének napjától számítják.

A szocpolt biztosító jelzálogjog átjegyzése

Nem kell visszafizetni a kedvezményt, ha

- a tulajdonos a felfüggesztés lejárta előtt hitelt érdemlően igazolja az újabb lakás megszerzését (az ingatlan-nyilvántartási bejegyzést tartalmazó hiteles tulajdoni lap másolatával, illetve a használatbavételi engedély bemutatásával), és

- az elidegenítésből származó teljes bevételt számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel igazoltan az új lakás megszerzésére fordította.

Ilyenkor a helyi önkormányzat jegyzője intézkedik a földhivatalnál a kedvezmény visszafizetését biztosító jelzálogjog átjegyezéséről az új lakásra.

A szocpol visszafizetése

Amennyiben a felfüggesztés időtartama alatt nem vásároltak vagy építettek másik lakást - vagy a felfüggesztésre sem került sor -, a kedvezményt a lakás fekvése szerinti helyi önkormányzat által megjelölt bankszámlára kell visszafizetni, és a jegyző utalja át az állami költségvetés javára. A visszafizetés után a jegyző igazolást állít ki a visszafizetés tényéről, amelynek alapján törölni lehet a jelzálogjogot a korábbi ingatlanról.
Amennyiben a jogosult a korábbi lakás elidegenítéséből származó bevételnek csak egy részét fordította az új lakás megszerzésére, akkor az eladási ár és a vételár közötti különbözetet terheli a visszafizetési kötelezettség. Ha a lakás tulajdonosa lakásának egy részét idegeníti el, a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás összegének csak az elidegenítésre kerülő tulajdoni hányadra jutó arányos részét kell visszafizetni.

A szocpolos lakás eladásának feltételei

Amennyiben a tulajdonost visszafizetési kötelezettség terheli, akkor a régi lakás elidegenítéséről szóló szerződés alapján csak akkor jegyzi be a földhivatal az új tulajdonos tulajdonjogát, ha az adásvételi szerződéshez csatolják a jegyző igazolását arról, hogy

- az eladó visszafizette a szocpolt, vagy
- ezt a kötelezettségét felfüggesztették, vagy
- az eladott lakás helyett másik lakást terhel a kötelezettség, s az ezt biztosító jelzálogjogot bejegyezték az ingatlan-nyilvántartásba.

forrás: ingatlanok.hu, magyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek:
$$12$$
$$13$$
$$11$$