Panelfelújítás állami segítséggel

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakásonként maximum 1,2 millió forintos munkálatokat - egyharmadokra felosztva - az állam, az önkormányzat és a tulajdonosok finanszírozzák. A lakók mindehhez kedvezményes hitelt is igénybe vehetnek.

Bő öt évvel ezelőtt indult Magyarországon útjára a Panelprogram, mely a 700 ezer házgyári technológiával épület lakás megújítását tűzte ki célul.

A program lényege:

Először a lakóközösségnek kell döntést hoznia arról, hogy mit és mennyiért akar felújítani. Ha mindenki vállalja, hogy biztosítja a sajáterőt - akár hitelből is -, akkor az önkormányzathoz kell fordulni. Itt derül ki, hogy az önkormányzat hozzá tudja-e adni a második egyharmadot a felújításhoz. Ha erre van forrása a helyi vezetésnek, akkor ők nyújtják be a pályázati anyagot a minisztériumnak.

Mit lehet felújítani?

Technológiai szempontból a felújítás kiterjedhet a nyílászárók cseréjére, az épület hőszigetelésére, vagy akár a fűtési és a melegvíz rendszer korszerűsítésére is.

Kedvezményes hitel tulajdonosoknak:

A hitelkonstrukciót a lakóközösségek és az önkormányzatok 15 éves futamidőre, és az állam támogatása révén 5-6% közötti kamat mellett vehetik igénybe. Egy átlagos felújítási költség mellett a fizetendő kamat havi 1 900 forint, a három éves türelmi időt követően fizetendő tőketörlesztés (3300 Ft) már a korszerűsítés révén elért energia megtakarításból fedezhető.

Kapcsolódó cikkek:
$$59$$