Államilag támogatott lakáshitelek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

2009. JÚLIUS 1-TŐL ELTÖRÖLTÉK A KORÁBBI LAKÁSTÁMOGATÁSI RENDSZERT, ÍGY A KAMATTÁMOGATÁSOS HITELT IS!!!

2009. JÚLIUS 1-TŐL ELTÖRÖLTÉK A KORÁBBI LAKÁSTÁMOGATÁSI RENDSZERT, ÍGY A KAMATTÁMOGATÁSOS HITELT IS!!!

A 2009. OKTÓBERÉTŐL INDULÓ LAKÁSVÁSÁRLÁSI TÁMOGATÁSRÓL ITT OLVASHAT!

 

ELTÖRLIK AZ ÁLLAMI KAMATTÁMOGATÁST

Közeli hozzátartozók egymásközti jogügyletére a támogatott hitelt nem lehet felvenni, valamint akkor sem, ha valakinek már van támogatott hitele.

Új lakás vásárlása esetén az ingatlan forgalmi értéke nem haladhatja meg a 30 millió forintot, használtnál pedig a 15 milliót. Új építésű ingatlanhoz 15, használthoz 5 millió forintos maximális hitel igényelhető.

Kétfajta támogatás létezik: egyik a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek kamattámogatása, másik pedig a kiegészítő kamattámogatás. Különbség a kettő között, hogy az előbbit bármely magánszemély új és használt lakásra, utóbbit viszont kizárólag élet- vagy házastársak, illetve gyermekeiket egyedül nevelő szülők igényelhetik új lakás vásárlására, építésére.

Mindkét támogatási forma lényege, hogy a piaci kamatot az aktuális ötéves állampapírhozam 60-, illetve használtlakás vásárlása esetén 40 százalékával csökkentik.
A jelenlegi 7,75 százalékos alapkamat eredményeképp a kamattámogatott hitel törlesztőrészletei az utóbbi időben nem igazán versenyképesek a devizaalapú kölcsönök költségeivel szemben.

Leggyakrabban egyébként azért éri kritika ezt a hitelfajtát, mert a használt lakásokra csak ötmillió forintnyi hitelt lehet felvenni, ez pedig legtöbbször nem elegendő. Az új lakásoknál sokaknak a 30 milliós legfelső forgalmi értékhatár teszi lehetetlenné ennek a támogatásnak az igénybevételét.

Hol igényelhető a támogatás?

Támogatott jelzáloghitelt jelzáloglevél kibocsátására jogosult jelzálog-hitelintézeteknél, valamint a velük megállapodást kötött hitelintézeteknél, biztosítóintézeteknél lehet igényelni.

Kapcsolódó cikkek:
$$12$$