A bérbeadó adózói kötelezettsége

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakásukat kiadó tulajdonosok túlnyomó többsége Magyarországon nem fizet forrásadót. Az adókerülés akkor okozhat problémát, ha vita támad a bérlő és a tulajdonos között. Sokan azért nem érvényesítik jogos érdekeiket, mert félnek, hogy kiderül, nem fizették be az adót.

Önkormányzati ingatlan adómentessége
Extra adó: EÜ hozzájárulás

Bejelentkezési kötelezettség

A bérbeadási tevékenység megkezdése előtt a magánszemélynek a lakhelye szerint illetékes adóhatósághoz kell bejelentkeznie a 07T101-es bejelentkezési lapon, ahol a tevékenység folytatásához szükséges adószámot is megkapja.

Jövedelem és az adó meghatározása

A lakóingatlan bérbeadásából származó jövedelem meghatározására vonatkozóan a bérbeadónak az éves bevallásban (2007. évre vonatkozóan a 0753-as bevallásban) kell nyilatkoznia.

Az adózót az alábbi választási lehetőségek illetik meg:

1. Különadózó jövedelemként veszi figyelembe a bérbeadásból származó bevételét. Ebben az esetben költségek érvényesítésére nincs lehetőség. Az adó mértéke 25%.

2. Az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok figyelembevételével határozza meg az adózó a bevétel jövedelemhányadát.

- 10%-os költséghányad alkalmazása esetén a bevétel 90%-a lesz a jövedelem és az összevont adóalap részét képezi. Az adót az adótábla szerint kell kiszámítani és megfizetni.

- tételes költségelszámolás esetén kizárólag a tevékenység folytatása érdekében felmerült, számlával igazolt költségeket lehet érvényesíteni. Az így meghatározott jövedelem szintén az összevont adóalap részét képezi és az adótábla szerint adózik.

Adó, adóelőleg megfizetése

A bérbeadási tevékenységből származó jövedelem után fizetendő 25% adót a kifizető állapítja meg, vonja le és fizeti be cégek esetén a 10032000-06056353-as számú személyi jövedelemadó beszedési számlára a negyedévet követő hó 12-éig.

Speciális szabályok

1. Önkormányzatnak történő lakásbérbeadás esetén a bevétel egésze jövedelem és az adó mértéke 0%, amennyiben az alábbi feltételek teljesülnek:

- a lakásra vonatkozóan van érvényes lakhatási engedély,
- a lakás fekvése szerinti önkormányzat gazdálkodó szerve a bérbevevő,
- a bérleti szerződés határozott időtartamú és legalább 60 hónapra szól,
- az önkormányzat a lakást magánszemélyek lakhatásának biztosítására hasznosítja,
- a bérleti szerződés tartalmazza a bérlőkijelölésre, a rászorultságra tekintettel meghatározott feltételeket megállapító önkormányzati rendelkezés számát.

2. Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a lakóingatlan bérbeadásból származó bevételt különadózó jövedelemként meghatározó magánszemélyt, amennyiben az e tevékenységből származó jövedelme meghaladja az egymillió forintot. A hozzájárulás mértéke 14% és a hozzájárulás-fizetési felső határ eléréséig fizetendő.

3. Közös tulajdonú (illetve házassági vagyonközösség fennállása alatt) lakóingatlan bérbeadása esetén - a tulajdonosok eltérő rendelkezése hiányában (például hasznosítási szerződés, megállapodás) – a tulajdoni hányad arányában terheli adókötelezettség a tulajdonosokat (illetve a házastársakat).

APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága

Kapcsolódó cikkek:
$$28$$
$$27$$