Önkormányzati bérlakás külön szabályai

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A „hagyományos” bérelthez képest csak néhány ponton különbözik az önkormányzati lakásokra vonatkozó szabályozás. Fontos, hogy a bérleti feltételek nagyban függnek az adott önkormányzat által hozott rendeletektől.

Alapok

A lakásbérlet szabályait a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. (a továbbiakban: Lakástv.) tartalmazza, de az ott nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv rendelkezései irányadóak.
Önkormányzati tulajdonban lévő lakás bérletének feltételeit a fenti jogszabályokon túl az adott helyi önkormányzat rendelete határozza meg.

Felmondás

Piaci bérlet esetén a bérbeadó a határozatlan idejű bérleti szerződést három hónapos felmondási idővel akkor is felmondhatja, ha ezt a szerződésben kifejezetten nem zárták ki. Az önkormányzati lakásokra kötött bérleti szerződést a bérbeadó csak a rendkívüli felmondási okok valamelyikének bekövetkezése esetén szüntetheti meg. A bérlő a határozatlan időre létrejött szerződést bármikor, a hónap utolsó napjára felmondhatja, de a felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.

Rendkívüli felmondási okokról itt olvashat.

Lakbér

A lakbér mértékét jogszabály csak önkormányzati lakások esetén határozza meg, egyébként az a felek szabad megállapodásának tárgya.

Kapcsolódó cikkek:
$$27$$
$$28$$