Euró, svájci frank vagy forint

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha ma besétál egy bankba, akkor a törlesztőrészleteket böngészve egyértelmű a választás: svájci frank alapú hitel. Ha viszont a 20-30 éves futamidőre is gondol, akkor már lehet, hogy változni fog véleménye. Lássuk, mit érdemes fontolóra venni, mielőtt döntés születik!

Forint:

Nehéz feladat bármilyen észérvet felhozni amellett, hogy piaci alapon miért érdemes ma forinthitelt felvenni. Egyetlen előny, hogy ennél a kölcsönnél nem kell sem árfolyam, sem kamatkockázattal számolni. Hosszútávon, ha minden jól megy – mondjuk úgy 2010-11 környékére – várható, hogy a forinthitelek kamata az euróhitelek szintjére csökken, azonban addig sem érdemes a jóval drágább törlesztőrészleteket fizetni. Az állami támogatással felvehető forinthiteleken már inkább érdemes elgondolkozni, azonban itt kemény feltételek és a devizahiteleknél még mindig magasabb havi részletek várják a kedves ügyfeleket.

$$23$$

Euró:

Az euróhitelek ára, költsége nagyon közel van a svájci frankban felvehető kölcsönökéhez. Előny, hogy egyszer – talán 2014-ben – Magyarország is csatlakozik az eurózónához, és akkor mindenféle átváltási költség nélkül lehet majd továbbtörleszteni a már most sem túl drága hitelt. (Persze a forinthitelek esetén nem valószínű, hogy az euró bevezetésekor átváltási költséget kivetnének majd a bankok ügyfeleikre.)

Svájci frank:

Jelenleg ár szempontjából mindenképp a svájci frankos hitelek a legolcsóbbak a piacon. Itt azonban számításba kell venni, hogy az euró bevezetésekor át kell majd váltani a hitelt euróba, ugyanis így olyan költségeket tudunk megspórolni, mint például a bankok árfolyamnyeresége. Ennek az átváltásnak pedig biztosan lesz költségvonzata.

Kapcsolódó cikkek:
$$31$$
$$45$$