THM, avagy mennyibe kerül a hitel?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha csupán a THM alapján próbáljuk összehasonlítani a hiteleket, közel sem biztos, hogy a legolcsóbb megoldást sikerül kiválasztani. Hitelfelvételkor számos olyan feltételt kell figyelembe venni, ami kívül esik a THM törvényben előírt tartalmán.

2008-as változás:

A THM-t az egész futamidőre vonatkozóan kell feltüntetni, ami azt jelenti, hogy a futamidő első időszakában megállapított, esetleges akciós kamattal nem tüntethető fel a THM a hirdetésekben.

Szintén fontos, hogy a bankok nem térhetnek el a hitelfelvétel időpontjában tájékozatójukban feltüntetett díjaktól, ezért az összes költség pontos felméréséhez a tájékozatót mindenképp meg kell ismernie a hitelfelvevőnek!

A THM mindig a tőketartozásra vetített éves díjat jelenti.

Először is lássuk, mit tartalmaz a THM:

- kamat,
- kezelési költséget,
- hitelbírálati díj,
- értékbecslési díj,
- lakásépítéseknél a helyszíni szemlék díja.

Mindezek alapján tény, ha egyetlen mutatót veszünk csak figyelembe, akkor a THM a legmegfelelőbb választás.

És, ami kimarad a THM-ből:

- a késedelmi kamat,
- a futamidő meghosszabbításának költsége,
- az egyéb olyan fizetési kötelezettséget, amely a szerződésben vállalt kötelezettség nem teljesítéséből származik,
- a biztosítási és garanciadíjakat (pl.: életbiztosítás),
- az átutalási díjak (ennek tipikus esete a folyósítási jutalék vagy a hitelkeret beállítási díj).

Hirdetések és a THM

A hirdetésekben a THM értékét az egyenletes törlesztésű hiteltermékekre kell meghatározni, amennyiben a pénzügyi intézmény kínálja az adott hiteltípust. A lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsönnél a kölcsön összege 1 millió forint, futamideje 5 év. Más pénzügyi intézmény által nyújtott lakáskölcsönnél a kölcsön összege 5 millió forint, futamideje 20 év.

Deviza alapú kölcsönök és a THM

Deviza alapú kölcsönöknél fontos megjegyezni, hogy a THM meghatározása a szerződés megkötését megelőző tízedik napnál nem régebbi devizaárfolyamon történik.

Zsebbevágó érdekesség, hogy a bankok úgynevezett árfolyamnyereségét szintén nem tartalmazza a THM.

(Árfolyamnyereség: Az ügyfél felvesz hárommillió egyszázezer forintot, ami vételi árfolyamon 20.000 svájci frankot jelent. Ezt a 20.000 svájci frankot kell visszafizetni eladási árfolyamon, ami kamattól függetlenül 3.300.000 forint. Ez tehát, mai árfolyamon számolva 200.000 forint plusz költséget jelent az ügyfélnek a teljes futamidőre vetítve. Ez pedig nincs a THM-ben feltüntetve.)

Kapcsolósó cikkek:

$$31$$