Lakásárak egy év múlva

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A következő 12 hónapban nem kell drasztikus árnövekedéssel számolni a lakáspiacon, ugyanakkor egyes szegmensekben az Ecostat szerint akár 10 százalékos is lehet a drágulás.

Annak ellenére, hogy a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint az ingatlanfejlesztők és forgalmazók az építőanyag árakban közel 8 százalékos, a munkaerő költségekben pedig 6,6 százalékos növekedésre számítanak a következő 12 hónapban, az árakat újépítésű lakásoknál mindössze 4-5 százalékkal akarják feljebb srófolni. A túlkínálatos újonnan épített lakások piacán, tehát csökken a vállalkozások profitéhsége.

Az Ecostat ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a legkeresettebb, nagyméretű otthonok ára akár 10 százalékkal is emelkedhet. Ilyen lakások tipikusan a jó helyen lévő, felkapott projekteken belül találhatóak.

Használt lakások

Használt lakások esetében a két nagy kutatóintézet prognózisa abban megegyezik, hogy földindulásszerű változásokra a következő 12 hónapban nem kell számítani. Míg a GKI átlagban az árak mozdulatlanságára számít, addig az Ecostat elemzése kiemeli, hogy a fővárosban és a vidéki nagyvárosok központjában van rá esély, hogy a kereslet élénküljön.

Kapcsolódó cikkek:
$$36$$