Magyar lakáspiac az alapoktól

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lakásokkal és üdülőkkel együtt összesen 4,3 millió lakóingatlan van Magyarországon. A lakóingatlanok mennyisége és alapterülete kiállja az európai próbát, minőségi szempontból viszont van még mit javulni. Bérlakásból kevés van, a lakatlan lakóingatlanok aránya pedig magas.

Magyarországon a lakóingatlan állomány kétharmada családiház. Körülbelül 850 ezer lakótelepi lakást tartanak a számon, a maradék pedig társasházi lakás.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az átlag alapterület 86 négyzetméter.

A 1990-es évek elején végbemenet lakásprivatizáció eredményeképp a magántulajdonban lévő lakóingatlanok részaránya Európában az egyik legmagasabb, meghaladja a 90 százalékot. Bulgária, Románia, Horvátország és Észtország előz csak meg minket.

Lakásépítések tekintetében 2004-ben volt a csúcs. Ekkor az újonnan átadott lakások száma meghaladta a 40 ezret, ami megfelel az úgynevezett egy százalékos szabálynak. Ez azt jelenti, hogy a lakóingatlanok minőségének fenntartásához a lakásállomány közel egy százalékának újra kell termelődnie évente. Az már más kérdés, hogy a lakásmegszűnések a kétezret is alig érik el évente.

Örvendetes, hogy a vállalkozók által épített lakások részaránya az ingatlanpiac felfutásával növekedett.

Tavaly a reálbérek növekedésének megtorpanásával a lakásépítés erőteljesen visszaesett. Egyes szakértők szerint 2006-ban elértük a mélypontot, míg mások ennél óvatosabban fogalmaznak.

Naprakész lakás- és ingatlanpiaci információkért olvassa naponta az ingatlanok.hu-t!

Kapcsolódó cikkek:
$$36$$
$$57$$