Éledező lakáspiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakáspiac szereplőinek várakozásait tükröző fővárosi ingatlanpiaci index valamelyest emelkedett, ezzel együtt nem lehet számítani a piac újbóli gyors fellendülésére.

A GKI Gazdaságkutató Zrt., az AL Holding és az Ingatlan és Befektetés szaklap közös piaci júliusi felmérése azt mutatta, hogy a lakásszektorban kis mértékben ugyan, de pozitív irányba mozdultak a piaci szereplők várakozásai. Ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy a négy fő piaci szegmens (lakás, iroda, üzlethelyiség, raktár) közül még mindig ez a szektor a legborúlátóbb jövőjét illetően.

Áremelkedést tekintve a következő 12 hónapban a már jó ideje megszokott 4-5 százalék körüli értékre számítanak a szakemberek, miközben használt lakások árára nagyátlagban továbbra is a változatlanság lesz jellemző. A megkérdezett piaci szereplők 85 százaléka egyetértett abban, hogy túlkínálat van a lakásszektorban és csak 5 százalék nyilatkozott erős túlkínálatról.

A GKI Zrt. márciusi felmérése szerint valamelyest csökkent a felújítási, lakásvásárlási kedv, de a visszaesés nem számottevő. Márciusban a 36 ezer háztartás gondolkodott biztosan lakásépítésben vagy vásárlásban, míg 95 ezer háztartás felújításban, bővítésben.

Kapcsolódó cikkek:
$$57$$