Luxusadó 100 millió felett

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Minden 100 millió forint értéket meghaladó lakóingatlan után évente félszázalékos adót kell fizetnie a tulajdonos magánszemélynek a 100 millió feletti rész után. Budapesti értékhatárok, bevallási dátumok és további részletek…

Mennyit ér a lakásom?

Lakóingatlan a lakásnak, valamint üdülőnek minősülő épület, ha pedig az épület épületrészekre osztható, akkor az épületrész. A törvény értelemben a lakóingatlanhoz tartozik a lakóépület által a telekből elfoglalt földrészlet, továbbá a lakóingatlan hasznos alapterületének megfelelő telekrész.

Ki fizet?

2008-tól már a vállalkozói tulajdonban lévő lakás, illetve üdülő után is fizetni kell a luxusadót.

Fontos, hogy a luxusadót helyrajzi számonként lehet kivetni, attól függetlenül, hogy az ingatlannak hány tulajdonosa van.

A tulajdonosok tulajdoni-hányaduk arányában fizetik az adót. Ez alól kivétel, ha az ingatlan vagyoni joggal (pl: haszonélvezet) terhelt, ugyanis ebben az esetben a vagyoni jog jogosultja fizeti az adót, ő az adóalany (pl: haszonélvező).

Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély kiadását, továbbá kizárólag nem magánszemély tulajdonában álló lakóingatlanon magánszemély által tulajdonjog, a vagyoni értékű jog szerzését követő év első napján keletkezik.

A lakóingatlan használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.

Adóalap

Az adó alapját jelentő ingatlan értéket az önkormányzatok állapítják meg a törvény mellékletei alapján. A budapesti értékhatárokat a Pénzügyminisztérium határozza meg. Az önkormányzatok rendeleteikkel ezen belül állapíthatják meg az utcákra lebontott négyzetméterárakat.

Az adóalany az adókötelezettség keletkezéséről, változásáról, megszűnéséről az arra okot adó körülmény bekövetkeztét követő 15 napon belül köteles bejelentést tenni.

Luxusadót két részletben, az önkormányzati adóhatóság határozatának jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kell befizetni. Ez legkorábban az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig kell történhet meg. Ameddig az adóhatóság új határozatot nem ad ki, addig az adóévben március 15-ig, illetve szeptember 15-ig a korábban kiadott határozat szerinti adót kell két részletben megfizetni.

Az önkormányzatnak rendeletben kell meghatároznia az adott terület található ingatlanok értékét. A rendeleteket a 2006. és 2007. adóévekre vonatkozóan – a 2005. évi értékviszonyokra figyelemmel – 2006. március 31-ig kellett kihirdetni.


Fontos, hogy a jogszabály szerint az építmény- és kommunális adó leírható a luxusadóból!

Egy kis érdekesség

Furcsa, hogy Budapest legdrágább négyzetméterét 800 ezer forintban sikerült meghatározni, hiszen nem egy olyan újépítésű lakóingatlanról tudunk, melynek négyzetméter ára jóval meghaladja a 800 ezer forintot.

Azzal, hogy az építmény- és kommunális adó levonható a luxusadóból a kettős adóztatás elkerülése végett, kissé súlytalanná válik az új rendelkezés, ugyanis a legtöbb tehetős, nagy értékű ingatlanokkal „megáldott” területen az önkormányzatok már régóta bevezették ezt az adónemet. Ilyen például a II. kerület is.

Kapcsolódó cikkek:
$$24$$
$$208$$