Biztonságos ingatlanvásárlás a drága horvátoknál

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Miután bő egy évvel ezelőtt Vir szigetén a horvátok engedély nélkül épült házakat bontottak el, a magyar vásárlók óvatosabbak lettek. Kihez fordulhatunk, ha a befektetésünket nem akarjuk romhalmazként viszontlátni az egyre dráguló horvát tengerparton?

Nem olcsó Horvátországban ingatlanközvetítői segítségét kérni az ingatlanvásárláshoz, de megéri. Mint Tallósy Berta, az Adria Croing Kft. igazgatója portálunk kérdésére elmondta, a horvátországi vásárlás sarkalatos pontja a rendezési terv ismerete.

Horvátországban a külföldiek ingatlanszerzését a Külügyminisztérium hagyja jóvá az Igazságügyi Minisztérium véleménye alapján. Az új épületeken 22%-os az áfa, a vevő által fizetendő visszterhes vagyonátruházási illeték a forgalmi érték 5%-a. Vállalkozásba apportált ingatlan után nem kell illetéket fizetni. Üdülőknél a helyi önkormányzat négyzetméterenként 5 és 15 kuna közötti éves adót vethet ki. Használaton kívüli kereskedelmi ingatlan után a tulajdonos ugyancsak ilyen mértékű adót fizet. Ingatlanokra vonatkozó törvények: NN 69/97, 26/00, 153/02 (forrás: hgk.hr)

A szakértő szerint a rendezési tervet akkor is le kell ellenőrizni, ha a beruházó vagy az őt képviselő ügyvéd biztosítja az ügyfelet, hogy a fejlesztés rendelkezik építési engedéllyel vagy a kiválasztott telek építési övezetben található.

A rendezési tervek elérhetősége elektronikus formában korlátozott sőt, sok településen még el sem fogadták a hatályos jogszabályoknak megfelelő helyi rendeletet. A legbiztosabb megoldás, ha olyan ingatlanközvetítő irodát keresünk fel, mely tagja a Horvát Gazdasági Kamarának (www.hgk.hr).

Egyetlen probléma ezzel a megoldással, hogy a horvát törvények értelmében az eladótól és a vevőtől együttesen a vételár 6%-át is elkérheti a közvetítő. Ez egy maximum érték, tehát ennél kevesebből is megúszható a tranzakciós költség.

Árak


Horvátország évről-évre egyre drágább árakkal várja a befektetőket. Ez nemcsak a tengerparti részekre, de Zágrábra is igaz. Mint a budapesti Real East befektetői szakkiállításon megjelent horvát fejlesztőktől megtudtuk, a főváros belső részein 1 millió forintért lehet kapni egy négyzetmétert, a külsőbb részeken pedig 500 ezer az átlagár.

Horvát tengerpart (forrás: inet.hr)

A tengerparti települések közül Dubrovnik vezeti a rangsort Zágrábnál is magasabb árakkal, de Isztrián is hasonlóan magas értékekkel lehet számolni. Ha befejezett ingatlanra és minőségi kivitelezésre tart igényt, akkor négyzetméterenként mindenképp rá kell szánni nagyjából 400 ezer forintot egy tengerparthoz közeli apartmanra.