Október az Építészet Hónapja

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Tegnap holnapja címmel rendezik meg idén az Építészet Hónapja fesztivált. A programsorozat keretében 15 település 65 helyszínén összesen 170 esemény zajlik majd. A legfontosabb eseményekről itt olvashat!

Az Építészet Világnapján induló rendezvény ez évi programjában kiállítások, filmvetítések, épületbejárások, kerekasztal-beszélgetések és konferenciák mellett számos színes esemény is szerepel. Rendeznek például a vidéki kastélyokat érintő biciklitúrákat, valamint fővárosi fürdőtúrákat is, amelyeken "az építészekkel úszódresszben találkozhatunk". Az ötödik alkalommal meghirdetett eseménysorozat idején egy átlagos napon 5-6 program szentel figyelmet az építészet ügyének.

A tegnap holnapja


A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a maihoz hasonló nagy országalakító gazdasági és építészeti, városépítészeti konjunktúra az I. világháborút megelőző évtizedekben zajlott a legutóbb Magyarországon. Az volt a "tegnap", és annak "holnapjaként" most itt a jelen: "kézzelfogható közelségben pillanthatunk rá az újrapolgárosodás, egy XXI. századi európai ország, egy modern társadalom születésére".

Programok


Az idei eseménysorozat az Erzsébet téri Gödör Klubban nyílik meg a Magyar Építész Kamara rendezvényével. A "Programok mindenkinek... - akit kicsit is érdekel az építészet" című rendezvénysorozat keretében a hazai építészet "szélsőértékeit", vagyis a még diploma előtt állók és a "sztárépítészek" munkáját mutatják be. A megnyitó után szó lesz a Nemzeti Építészeti Tanács munkájáról, diplomadíjakat adnak át, majd bemutatják a kormányzati negyed díjazott pályaműveit.

Nézze meg a kormányzati negyed képeit! Klikk!

Az Építészet Hónapja ez évi fesztiválközpontjának a Körzőgyár Galéria ad otthont. Kiállítótermeiben HA!! címmel meg nem valósult építészeti koncepciókat, terveket mutatnak be.

A Design Salon október 10. és 14. között látogatható kiállításán a luxusdesign és az építészet találkozik a Magyar Telekom székházában.

Október végén pedig a szervezők megfogalmazása szerint "japán szellemi invázió" éri Budapestet: három kiváló japán sztárépítész fogadta el a meghívást a fesztivál zárókonferenciájára. Kengo Kuma neve nemrégiben ismertté vált Magyarországon is, a Kormányzati Negyed pályázata kapcsán. Jelen lesz mestere, Hiroshi Hara, valamint kortársa, Riken Yamamoto is.

Az Építészet Hónapja fesztivált az OCTOGON magazin indította útjára 2003-ban. Az eseménysorozat az Építészet Világnapjához kapcsolódik, amelyet 1986 óta október első hétfőjén ünnepelnek, a településeken élők életviszonyainak javítását szorgalmazó Habitat Világnapon.

Az Építészet Világnapja alkalmából hétfőn adják át a Pro Architektura-díjakat és a Pálóczi Antal-díjakat Budapesten.