Ronda, de környezetbarát kormányzati épület

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már csak az új kormányzati negyed miatt is remélhetjük, hogy az energiatakarékosság nem feltétlenül jár együtt a szürkeséggel. San Francisco új kormányzati épülete 50%-kal fogyaszt kevesebbet, mint hasonló méretű társai, azonban leginkább egy nagy parkolóházra hasonlít, amit tejüveggel borítottak be.

Ettől függetlenül a design számos díjat kapott a tengerentúlon persze elsősorban energiatudatosságának köszönhetően. A környezetbarát tervezés egyik sarkalatos pontja, hogy a déli és az északi homlokzatot egyaránt lefedték üveggel, ami csak részlegesen engedi át a napfényt.

A nagy szürkeség (forrás: Morphosis)

A külső hőmérséklettől és a „hővédő pajzs” mögötti levegő hőmérsékletétől függően az ablakok automatikusan nyílnak és záródnak, hogy a legkevesebb energia felhasználásával lehessen elérni a kívánt belső hőmérsékletet. A rendszer egyaránt használható fűtésre és hűtésre.

Látványterv (forrás: Morphosis) Klikk!

Az épület tervezője Thom Mayne arra törekedett, hogy az irodaház ne csak az energiafelhasználás, de a munkakörnyezet szempontjából is a jövő irodaháza legyen. Ennek megfelelően a tárgyalókat a szerkezet közepén helyezte el, az üvegfelületekhez közeli részeken pedig nagy, egyterű irodarészeket hozott létre. Kormányzati épületről lévén szó megkerülhetetlen volt az egyenlőség elve, ami a főnöki irodák elhagyásában manifesztálódott. Ennek eredményeképp még a ranglétra legalsó fokán veszteglő közszolga is minimum 7,5 méterre ül az ablaktól.