Újdonság: jelzáloghitel 40 éves futamidőre

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A magyar lakáshitelek piacán 2007. szeptemberétől elsőként a BG Hitel & Lízing emelte 40 évre a választható futamidő maximumát. A lényeg, hogy lejáratkor a hitelfelvevő ne legyen 70 évnél idősebb. Tízmilliós lakáshitelnél a törlesztőrészlet 20 ezer alatt is lehet.

Mint Hegedűs Éva, a BG Hitel & Lízing vezérigazgatója elmondta, egy adott hitelösszeg mellett a törlesztőrészlet nagyságát sok tényező befolyásolja: a díjak, a futamidő, vagy egy lakástakarék-pénztári szerződéssel kombinált hitelnél a várható támogatások nagysága. A pillanatnyi kiadások leszorítására törekedve, az akciós kamatok mellett, a futamidő megválasztása játszik kiemelt szerepet a paraméterek között.

Csökken a törlesztő

Hegedűs Éva, BG Hitel & Lízing, vezérigazgató

Ez azt jelenti például, hogy a futamidő 5 évről 10 évre növelése 87.000 Ft-os törlesztőrészlet csökkenést jelent, míg a 25-ről 30 évre történő növelés 5.653 forint havi megtakarítást eredményez. (Természetesen csak a törlesztőrészletet illetően van megtakarítás, ugyanis a tőkére vetített visszafizetés mértéke a futamidő meghosszabbításával növekszik – a szerk.)

Hegedűs Éva kiemelte, a futamidő a THM alakulását is befolyásolja. A BG Hitel & Lízingnél az 5 évről 10 évre növelt futamidő mellett 0.694 százalékpontos csökkenést, a 25 évről 30 évre módosítás pedig újabb 0,044 százalékpontos THM javulást eredményez.

A választható futamidő minimumát és maximumát a hitelintézetek határozzák meg. A magyar lakáshitelek piacán 2007. szeptemberétől elsőként a BG Hitel & Lízing emelte 40 évre a választható futamidő maximumát. A futamidő kiválasztásában az abszolút korlát mellett az életkor is szerepet játszik. A hitelezési szabályok szerint a hiteligénylő a futamidő lejáratának időpontjában nem lehet egy meghatározott életkornál idősebb. Ez általában 70 évet jelent Magyarországon, mely korlátozást adóstárs bevonásával viszonylag egyszerű kiküszöbölni. Ilyen esetben a futamidő meghatározásakor a fiatalabb adóstárs életkorát veszik figyelembe – tette hozzá Hegedűs Éva, a BG Hitel & Lízing vezérigazgatója.


(forrás: Bg Hitel és Lízing)

Fontos a tervezés

A futamidő alkalmas kiválasztásához sok szempontot meg kell vizsgálnunk, a jó választás gyakran pontos tervezést is igényel. A havi jövedelmünk terhelhetőségétől kezdve számba kell vennünk a jövőbeli terveinket és főleg bevételeinket, életminőségi preferenciáinkat. Fontos, hogy mikor szeretnénk új otthonunkból elköltözni, szükségünk lesz-e újabb hitelre, várható-e esetleg rendkívüli bevétel a hitel futamideje alatt. A tervezésbe fektetett energia egészen biztosan megtérül.

Kapcsolódó cikkek:
$$31$$
$$32$$
$$34$$
$$45$$