Amszterdamban kiegyenesítik a ferde házakat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Számba veszik és megerősítik a talapzatát azoknak a középkori házaknak Amszterdamban, amelyeket ferdeségük miatt az összeomlás veszélye fenyeget. Több mint 4 ezer, eredetileg is ferde homlokzattal épített házat pofoznak helyre.

Annak idején sok házat szándékosan építettek ferdén a holland fővárosban, hogy világhírű, tipikusan németalföldi homlokzatukat védjék az esőtől. Ám főleg a híres amszterdami csatornák mellett, félig vízben-ingoványban, alapvetően oszlopokon álló épületek talapzata az idők folyamán bizonytalanabbá, veszélyesebbé vált. Ezeket erősítik meg a mostani bejelentés szerint.

Amsterdam

Egy évekkel ezelőtti felmérés közel 4 ezerre tette azoknak a turistalátványosságnak is tekintett festői házacskáknak a számát, amelyeket érint a probléma. Ezek közül még ebben az évtizedben legalább 1500-at stabilizálni szeretnének.

Belgiumban is akad munka


A festői németalföldi épületek közül számos felújításra szorul a szomszédos Belgiumban is. Minapi bejelentés szerint hónapokon belül megkezdik a világ legszebbjei közé sorolt brüsszeli főteret körülvevő házak módszeres restaurálását. A múlt évtized közepén a flandriai Bruges-ben található várostornyot kellett megerősíteni, mert harangja túlságosan sok és erős rezgést keltett, melynek következtében fennállt a veszélye, hogy az épület súlyosan károsodik.