Félszocpol – támogatás használt lakás vásárlásához (ELTÖRÖLTÉK 2009. JÚLIUS 1-TŐL!)

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

2009. JÚLIUS 1-TŐL ELTÖRÖLTÉK A KORÁBBI LAKÁSTÁMOGATÁSI RENDSZERT, ÍGY A FÉLSZOCPOLT IS!!!


2009. JÚLIUS 1-TŐL ELTÖRÖLTÉK A KORÁBBI LAKÁSTÁMOGATÁSI RENDSZERT, ÍGY A FÉLSZOCPOLT IS!!!

A 2009. OKTÓBERÉTŐL INDULÓ LAKÁSVÁSÁRLÁSI TÁMOGATÁSRÓL ITT OLVASHAT!

A kedvezmény összege

Mire használható fel a félszocpol?

A félszocpolt lakásbővítéshez, és - szűk személyi körben, szigorú feltételek mellett - használt lakás vásárlásához lehet felhasználni.

Olyan lakásbővítéshez használható fel a félszocpol, amelynek eredményeképpen a lakás legalább egy lakószobával bővül.

Fontos kiemelni, hogy az új lakás építésének nem minősülő tetőtérbeépítéssel megvalósuló bővítéshez csak a kettő vagy több gyermekes családok vehetik igénybe a félszocpolt!

Az egy gyermeket nevelő családok csak az emeletráépítéssel vagy hozzáépítéssel megvalósuló bővítéshez kaphatnak támogatást.

A három vagy több gyermeket eltartók vagy együtt költöző eltartott gyermekeik a 2001. augusztus 1-jén már tulajdonában lévő lakásuk értékesítése, és helyette másik használt lakás vásárlásához is kaphatnak félszocpolt, feltéve, hogy:

1. a vásárolt lakás nagyobb hasznos alapterületű és legalább egy lakószobával több szobaszámú, valamint legalább komfortos,

2. az értékesített lakás az eltartóknak és együtt költöző eltartott gyermekeiknek együttesen legalább 50% arányú tulajdonában állt, továbbá,

3. az értékesített lakás eladási árának - az azt terhelő, visszafizetett önkormányzati, illetőleg munkáltatói támogatással, valamint lakáscélú hitelintézeti kölcsönnel csökkentett - összegét a vásárlásra fordítják,

4. a kedvezmény igénybevételével megvásárolt lakóingatlanban az eltartók és együtt költöző eltartott gyermekeik (link) tulajdoni hányada nem lesz kevesebb, mint az értékesített lakásban volt.

A lényeg tehát:

1. Egy gyermek esetében lakásbővítéshez használható fel a félszocpol (tetőtérbeépítéssel megvalósított bővítésnél 1 gyermek esetében nem jár).

2. Két gyermektől az új lakás építésének nem minősülő tetőtérbeépítéssel megvalósuló bővítéshez is lehet igényelni a félszocpolt.

3. Három gyermektől - a jogszabályi feltételek mellett - használt lakás vásárlásához is kapható (de igényelhető az 1. és 2. felhasználásokra is.

A kedvezmény összege:

 

Egy kétgyermekes család esetében például a félszocpol összesen 1 200 000 forint, három gyermek után pedig 1 900 000 forint.

Kapcsolódó cikkeink:
$$11$$
$$10$$